Zdravá strava musí chutnat! RECEPTY na svíčkovou nebo krůtí maso bez výčitek svědomí

Vyzkoušejte recept na zdravou svíčkovou
 

Myslíte si, že zdravá zdrava musí být nutně bez chuti? Vyvedeme vás z omylu, připravte si fit verzi svíčkové nebo krůtí maso na šalotkách se špagetami.

Když se řekne „jíst zdravě“, většina lidí si představí nevábný salát, po kterém má člověk hned hlad. Nebo naopak hned vidí oblíbená jídla, která už nebude moci jíst. Ale pokud se opravdu chcete stravovat zdravě, musí vám jídlo, které si připravujete, chutnat. Jinak se během pár dnů, ať chcete nebo ne, vrátíte k původní stravě.

Jestli v této oblasti hledáte inspiraci, vyzkoušejte třeba špagety s krůtím masem nebo FIT svíčkovou s ovesno-bramborovým knedlíkem, v hlavní roli zelenina a kvalitní maso.

Buďte originální

Krůtí na šalotkách se špagetami z černých fazolí není úplně tradiční recept, ale určitě ho vyzkoušejte. Je bohatý na bílkoviny, takže se hodí třeba jako lehká večeře.

Budete na něj potřebovat:

200 g krůtího masa
3-4 šalotky
2 stroužky česneku
100 g mraženého českého hrášku
1 oranžovou papriku
sůl
pepř
olivový olej
100 g špaget z černých fazolí
čerstvé bylinky

Krůtí maso nakrájejte na menší kousky. Osolte, opepřete a dejte stranou. Šalotky s česnekem oloupejte a nakrájejte na plátky, nasypte je na rozpálenou pánev a zakápněte olejem. Chvíli restujte a přidejte maso.

V malém rendlíku v troše vody během chvilky povařte mražený hrášek. Potom nakrájejte papriku na proužky a orestujte ji na troše oleje. Špagety uvařte podle návodu na obalu a podávejte je s dozlatova opečeným masem s česnekem a šalotkami, hráškem a paprikou.

Na závěr vše osolte, opepřete a posypte oblíbenými bylinkami. 

Tak trochu jiná svíčková

FIT svíčková není recept, ze kterého budete mít výčitky. Obsahuje pouze maso, zeleninu, koření a rostlinnou smetanu. Místo houskového knedlíku navíc vyzkoušejte jeho zdravější ovesno-bramborovou variantu.

Na 3-4 porce si připravte:

500 g hovězí plece
1 větší cibuli
1 balení Pod svíčkovou proužky
olivový olej
125 ml rýžové smetany
150 ml kokosového mléka
koření Divoká směs

Na ovesno-bramborové knedlíky vám budou stačit 4 ingredience:

500 g brambor
100 g najemno namletých ovesných vloček
1 vejce
sůl

Nakrájejte cibulku a osmahněte ji na trošce olivového oleje. Po chvíli přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Do pekáče dejte kapku oleje s osmahnutou cibulku a balením směsi Pod svíčkovou proužky, na které položte maso. Posypte kořením a dejte péct do trouby na 150 stupňů asi na 2 a půl hodiny. Maso průběžně podlévejte horkou vodou.

Zatímco se maso peče, můžete si připravit zdravější variantu klasických knedlíků. Oloupejte si brambory a uvařte je do měkka. Potom je rozšťouchejte a přidejte namleté vločky, vejce a sůl. Z těsta vytvarujte knedlíky, vkládejte je do vroucí vody a vařte podle velikosti asi 10 minut.

Když je maso dopečené, vyndejte jej z pekáče, zeleninu přendejte do misky, přidejte smetanu a rozmixujte. Podle hustoty přidejte i kokosové mléko.