Proč sedí Švejk na náměstí a jak to souvisí s drogistou Vaňkem z Kralup?

Spolek slaví úspěch!
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Velká věc se podařila malému spolku na kralupském náměstí. Po dvou letech úsilí se vybralo dost peněz na sochu Švejka, který spolu s drogistou Vaňkem k městu neodmyslitelně patří. Jak to s nimi vlastně bylo, kde se ti dva potkali a co je spojovalo? 

O instalaci sochy se snažil spolek s trefným názvem "Pro instalaci sochy Švejka" po celé dva roky. Jejich aktivita teď konečně došla do zdárného konce a socha byla na náměstí slavnostně odhalena. Má do města přitáhnout více turistů. 

Spolek pro instalaci sochy Švejka v Kralupech byl založen v březnu roku 2014, už v dubnu pak rada města založila veřejnou sbírku.

"Hašek se seznámil s drogistou Vaňkem v roce 1915 ve vojenském sběrném táboře. Hašek psal denně a protože i Vaněk měl literární sklony a psal, nejspíše je právě tato záliba spojila," myslí si mluvčí Kralup Aleš Levý. 

Slavný spisovatel se tedy inspiroval Vaňkem a umístil jeho postavu do děje knihy o dobrém vojákovi Švejkovi, celkem se tam objeví hned sedmkrát. Nejznámější je přitom scéna, kdy tato postava říká vojákovi: "Já jsem ňákej drogista Vaněk z Kralup." Jan Vaněk měl přitom drogerii na náměstí a na stejném místě funguje dodnes, i když už pochopitelně s jiným majitelem. Právě toho bylo využito při hledání místa pro sochu, na které Švejk a pes čekají právě před tímto obchodem.

Autorem sochy notoricky známého vojáka je Albert Králiček z Nové Paky. Jeho Švejk má přitom tvář filmového hrdiny, kterého ztvárnil Rudolf Hrušínský. Na klíně má krásného knírače. 

Cílem projektu je podpořit kralupský patriotismus a přispět originálním prvkem k probíhající revitalizaci centra města a zatraktivnit tak Kralupy pro návštěvníky. "Myslím, že to určitě funguje. Na odhalení byla spousta lidí a i teď kolem lavičky stále někdo běhá a fotí se. Máme z toho radost a jsme přesvědčeni, že to přitáhne více turistů," pochvaluje si Levý. 

Město navíc podporuje turisty i speciálním projektem Tripper. Jde o hru pro lidi, kteří si přejí poznávat město neobvyklým způsobem. Jednoduše si na infocentru koupíte za 70 korun brožurku s návodem jak hrát a pak chodíte po městě po zajímavých místech, kde plníte úkoly a soutěžíte. Tripper vše kontroluje a nakonec vás v případě úspěchu odmění. Hlavní cenou jsou turistické známky z limitovné edice, o které je velký zájem. Hra je přitom v jedné zábavné příběhové ose, takže baví celé rodiny.