Pod okny roste problém: Může si alergik sám posekat obecní zeleň?

Lékem na alergii může být i rychlý telefonát na město s prosbou o posekání..
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dlouhá tráva pod okny často znamená pro alergiky obrovské obtíže. Jenže jak je řešit? Nadopovat se prášky nebo vzít křovinořez nebo sekačku a jednoduše se problémů zbavit? Jenže ono to není tak snadné. Jen tak posekat obecní zeleň totiž nemůžete.  

Nerovný boj alergiků s trávou může alespoň částečně ovlivnit město nebo obec, ve které žijí. Ovšem pokud se její vedení chová nezodpovědně a trávu neseká, odsuzuje tím alergické obyvatele k zavřenému oknu a hrsti prášků denně.

"Alergici to mají těžké, některé pyly už zmizely, ale problém je často hlavně s trávou," potvrzuje alergoložka Hana Janíčková. V období od 29. 5. do 4. 6. jsou dominantními alergeny ve vzduchu právě trávy, ale také dub, ořešák, černý bez nebo řepka olejka. Žlutá pole proto potěší málokterého alergika, jenže až tam práva obcí nesahají. "Jistě, že jsou léky, ale ty mohou zároveň způsobit únavu. Lepší je tedy pro těžkého alergika nevyhledávat situace, ve kterých by mohl mít potíže," dodává alergoložka. 

Jenže zkoušet se vyhnout trávě může být podobně nesnadné jako vyhnout se vzduchu. Pyly samozřejmě poletují a do bytu se v pohodě dostanou otevřeným oknem. "Teď už bydlím v 7. patře a i tak je to občas na Zyrtec (lék proti alergii, pozn. red.). Když jsem bydlela v přízemí paneláku, bylo to úplné peklo. Ve dne vedro, ale v noci, kdy se vzduch trochu zchladí a člověk by si rád vyvětral, tak nemůže," popisuje svou zkušenost Ludmila Pánková z Prahy. "Je to vlastně volba mezi tím, jestli umřete vedrem, nebo tím, že nemůžete dýchat."

Trávu ano, keře ne!

Může vzít alergik "spravedlnost" do svých rukou a "nezbedný" keř či trávu prostě posekat? Ano i ne. A také hodně záleží, jak se na věc bude dívat konkrétní městská část, město či obec nebo jestli vás u toho prostě někdo uvidí. "U nás je to tak, že sekání zeleně zabezpečují externí technické služby. Dělají to pravidelně a dobře. Po deštivějším období je to samozřejmě vždycky strašný fofr, protože tráva roste rychleji," vysvětluje například místostarosta Bedřich Pešan z Týnce nad Sázavou. "Pokud má alergik problém, je nejjednodušší obrátit se na nás, město zabezpečí sekání trávy. Jestli je však situace akutní, určitě bychom nikomu nedělali nějaké problémy. Naopak, vždyť by nám ušetřil práci!"

To jsou ale jen trable s trávou. Něco jiného by však podle místostarosty bylo, kdyby šlo o keř. "Ty by lidé měli nechat být. Jde o to, že když bychom dovolili jejich zkracování, tak je za chvíli budou třeba rovnou kácet, a to nechceme," dodává  Bedřich Pešan. Na stejném přístupu se vlastně shodují i v dalších městech.

Třeba v Kralupech nad Vltavou rovněž sekají často a když je někdo požádá, tak se snaží požadavkům vyhovět. "Možná bychom ani nepoznali, že si vlastně někdo posekal trávu pod oknem sám. Něco jiného je to s keřem, tam by lidé neměli zasahovat," vysvětluje tiskový mluvčí Aleš Levý.

Vedoucí mělnického odboru životního prostředí a zemědělství Jiří Hakl rozhodně nedoporučuje, aby si lidé sami sekali trávu bez vědomí města. "Raději, ať se obrátí na správce zeleně, potažmo na technické služby. Počet alergiků značně narůstá, ale zeleň za to opravdu nemůže," má jasno Hakl. 

Většina měst ve Středočeském kraji nechává sekat trávu třikrát až šestkrát za rok. Vždy podle aktuální situace. 

Můžete, ale zaplatíte

Pravdou však je, že z hlediska zákona je možné trávu v klidu posekat, jenže na vlastní náklady. Rozhodně pak není možné poslat účet městu, které neseče podle vašich přestavt.

Pokud jde o keře, je to opravdu složitější, protože by nemělo dojít k jejich poškození a práce by měla provádět odborně způsobilá osoba. Je tedy možné si na to objednat i firmu, přesto by však o úpravách měli informovat město. Při poškození této městské zeleně totiž už hrozí i správní postih.