Chátrající dominanta Sadské může dostat nový kabát. Vše ale záleží na penězích

Kaple viditelně chátrá, ale v budoucnosti by o ní mělo být dobře postaráno
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Co si budeme povídat, v Sadské se zrovna moc památek nenachází. Teď to vypadá, že město jednu významnou získá do vlastních rukou a navíc zadarmo. Ale co s ní dál, kde se vezmou peníze na velké plány, které zde mají?

Kaple Panny Marie Bolestné patří k hlavním dominantám Sadské. Proto radnici není lhostejné, v jakém je stavu. Zastupitelstvo se tak shodlo, že má zájem o bezplatný převod kaple do majetku města. "Nabídka přišla ze strany Římskokatolické farnosti Nymburk, protože se tu již nekonají bohoslužby," vysvětlil starosta Milan Dokoupil. 

Kaple Panny Marie Bolestné byla postavena v letech 1714–1721 podle plánů K. I. Dientzenhofera a má složitý půdorys složený z průniku dvou elips. Původní kaple byla postavena nad léčivým pramenem.

Důvody církve jsou tak pochopitelné, navíc se ve městě primárně věnuje rekonstrukci kostela sv. Apolináře. Radnice však chce památku zachovat za každou cenu a pokud možno ji pro turisty udělat ještě více přitažlivou. Ale není to přeci jen až příliš velké sousto?  

Co s ní bude dál?

Protože získat do sbírky další památku je jedna věc, ale co s ní potom? Má vůbec Sadská promyšleno, co s takovou stavbou v ne úplně dokonalém stavu provede? No, nápady by byly. Jenže realizace není vůbec snadná. "Pokud se dotáhne proces bezplatného převodu, chceme určitě rekonstruovat," má jasno Dokoupil. Hezké. Ale za co?

Sadská totiž v současné době nemá dostatek financí na větší stavební práce, proto se odkládají na neznámo. "Chceme získat státní dotaci, což by se vzhledem k tomu, že je kaple zapsaná jako nemovitá památka, mohlo povést." Víra hory přenáší, o tom žádná. A určitě je plusem vedení města, že se chce pokusit tak krásnou věc, jakou kaple bezesporu je, zachránit.

Je však evidentní, že když peníze z dotací nepřijdou, kaple zůstane ve stavu, v jakém je dnes. A není ani třeba připomínat, že památek, které mají obce ve svém vlastnictví a prakticky na ně nesáhnou kvůli nedostatku peněz, není rozhodně málo. Zpočátku dobrý úmysl se tak postupně mění v noční můru. 

Budeme však doufat, že Sadské se podaří zdroje získat. Budoucí využití kaple po rekonstrukci by pak mohlo být různé. Hlavně se nabízí využití pro kulturní účely, jako jsou recitály, drobné výstavy, případně i koncerty komorního rázu. Radnice ale také plánuje vybudovat stálou expozici o bohaté historii města. V neposlední řadě by bylo možné kapli využít i pro oficiální akce radnice, tudíž by se tu mohly do budoucna konat například svatby.