Via Ferrata otevře nové stezky. Nic podobného v kraji nenajdete

Nové cesty zaručují nové výhledy a víc zábavy!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Toužíte po nových dobrodružstvích? Na lezeckou stezku na Slánské hoře, známou Viu Ferratu, vedou nové stezky. Je to jen pro odvážné horolezce, nebo ji zvládne i běžný smrtelník toužící po adrenalinu?

Obdivovali jste drsné muže a ženy, jak zápolí s přírodou a zdolávají strmé skály? Tak nejspíš budete snít dál, ale můžete se jim alespoň trochu přiblížit. Lezecká stezka Via Ferrata na Slánské hoře na Kladensku totiž nabídne nové výzvy. Přitom není třeba mít strach, že se zřítíte. "Jedná se o jedinou stezku ve Středočeském kraji, která je jištěná," vysvětluje horský vůdce Roman Kozelka. Jištění přitom představuje dlouhé ocelové lano připevněné ke skále, ke kterému se lidé připnou pomocí speciálního vybavení.

Zvládnete to také?

Už tuto sobotu se přitom otevřou nové cesty. Na výběr bude sedm nových cest, které vás dovedou až nahoru. Kromě toho vás čekají i dva lanové mosty. Stezka baví zkušené i začínající horolezce. "Fyzicky zdatný člověk v doprovodu profesionálů vyleze taky," myslí si horolezec Tomáš Špitzer. "Jištění je příjemné a poskytne vám oporu, přesto při pádech hrozí odřeniny a úrazy. Není proto radno ztrácet pozornost a nechat se rozhodit."

Co je to Via Ferrata?
Jde o jištěnou cestu, stezku v horském terénu vybavenou pevně zabudovanými jisticími lany i železnými stupačkami. Lezec se na ní pohybuje zapnutý do speciální soupravy, jejíž pomocí se připíná k jisticím lanům.

Stezka funguje již několik let a patří městu. Její vybudování Slaný podpořil 100 tisíci korunami a další peníze přidal i Roman Kozelka, který se rozvoji Via Ferraty věnuje dlouhodobě a vodí sem i malé horolezce ze svého oddílu. Všech 160 už se nemůže dočkat, až začne objevovat nové stezky.

Prosazení nových lezeckých tras nebylo úplně jednoduché, protože Slánská hora je přírodní památka, město se tak bálo jejího poškození. Nakonec však úřady povolily úpravy, trasy totiž vedou tak, aby lidé nepoškodili vzácný biotop.