Dáte si? Poctivé máslové koláče nasladko i naslano

Špenátový koláč
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léto se sice blíží, ale život je příliš krátký na to, abychom se neustále omezovali nějakou dietou. Hoďte štíhlou linii alespoň na chvíli za hlavu a upečte si něco dobrého. Prostě si oslaďte dnešní den, znovu už se opakovat nebude. 

Jestli jsme vás stále ještě nepřesvědčili a váháte, zda "zhřešit" nebo dodržet přísný režim, měli bychom v záloze ještě jednu "berličku". Všechny koláče, které pro vás dnes máme, totiž obsahují i zeleninu. A to znamená co? Že jsou vlastně v podstatě zdravé...

Rebarborový koláč

Také máte rádi kombinaci sladkého a kyselého? Vyzkoušejte rebarborový koláč z třeného těsta, ve kterém nechybí zralé jahody a příjemná chuť kokosu. Pečte z kvalitních a ideálně lokálních surovin.

Co budete potřebovat:
190 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžičky kypřicího prášku
50 g rozpuštěného másla
3 vejce
200 g bílého jogurtu
200 g jahod
150 g rebarbory
Máslo na vymazání formy
Strouhaný kokos

A jde se na to:
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřicí prášek. V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a máslo. Z bílků vyšlehejte sníh. Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky. Rebarboru oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou a na závěr vmíchejte sníh. Nalijte těsto do formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem. Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut.

Špenátový koláč

Máme pro vás další ze série snadných receptů, které se hodí jak ke svačině, tak k večeři. Špenátový koláč navíc můžete podávat ve studené i teplé variantě. Sami si vyberte, jak vám chutná nejvíce. 

Co budete potřebovat na těsto:
330 g hladké mouky
170 g másla
6 g soli
1 vejce
60 ml studené vody

Co budete potřebovat na náplň:
250 ml mléka
250 ml smetany 33%
6 vajec
sůl a pepř
250 g čerstvého špenátu
70 g sýru Gran Moravia

A jde se na to:
Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto. To uložte na půl hodiny do lednice. Předehřejte si troubu na 170 °C a properte špenát. Špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat. Pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte. Sýr nastrouhejte najemno. V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř. Vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu. Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí. Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dozlatova.

Koláč ze zakysané smetany a rajčat

Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. Vyberte si v obchodě rajčata s označením Klasa, které vám zaručuje tu správnou kvalitu. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem. Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte i váš oblíbený sýr.

Co budete potřebovat na těsto:
280 g hladké mouky
230 g másla
1 vejce
2 lžičky bílého octa
2 lžíce ledové vody
Sůl, pepř, tymián

Co budete potřebovat na náplň:
4 vejce
Zakysaná smetana (250 ml)
Sůl, pepř, muškátový oříšek
Strouhaný tvrdý sýr
4 rajčata
Snítka bazalky
sůl, pepř

A jde se na to:
Z hladké mouky a studeného másla rukama vyvořte sypkou směs. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečicím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).

Těsto vložte do trouby předehřáté na 220 °C a předpékejte po dobu 10 minut. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata. Pečte na 180 °C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.