Závislost na zdravém jídle: Společnost si to žádá, ale nic se nemá přehánět

I stravování může být věda
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jídlo je radost. A je velmi příjemné sedět u hezky prostřeného stolu s talířem plným lákavě vyhlížející potravy. Ale, ouvej, ona není dostatečně bio, přírodní a čerstvá či nepochází ze specializovaných obchodů zaměřených na zdravé produkty? Pak honem pryč a mílovými kroky se vzdálit od takového jídla. Nene, toto určitě dobrovolně nepozřete a jdete si raději zmixovat raw smoothie s avokádem, ledovým salátem a datlemi. Jestliže se v tomto poznáváte, možná byste měli zbystřit svoji pozornost nebo si přečíst následující článek.

Když v 90. letech minulého století zakládal lékař Steven Bratman z Colorada svoje společenství pro propagaci zdravé výživy, asi netušil, že se jeho členové zradikalizují a patologicky propadnou posedlosti zdravými produkty. V současné době lékaři neřeší pouze problémy s anorexií či bulimií, které jim do ambulancí přivádějí pacienty. Velmi často lidé propadají také tzv. ortorexii – tedy úzkostlivou starostí o zdravou výživu.

Jez dopolosyta, pij dopolopita

Pokud se zeptáte svého praktického lékaře, jak by se měl člověk správně stravovat, většinou vám odpoví, že důležitá je pestrá a vyvážená strava. Nemáte-li tedy nějaké zdravotní omezení, které by vám bránilo konzumovat některé druhy potravy, pak je možné jíst vše, v optimálním množství a skladbě v duchu hesla „jez do polosyta, pij dopolopita“. Důraz se zde klade na zvláště na tu pestrost, aby člověk do sebe dostal všechny potřebné živiny, bez nichž se lidský organismu neobejde.

Tlak společnosti na zdravou výživu

Jenže pak stačí, abyste si sedli k počítači nebo vzali do rukou svůj chytrý mobil a budou vám předloženy informace o tom, co byste rozhodně jíst neměli. A už se to na vás valí ze všech stran: omezte lepek (aniž byste trpěli jeho nesnášenlivostí), vyvarujte se mléka, vajec, cukru, soli, umělých přísad a podobně. A co teprve když se zahledíte na fotografie vysportovaných celebrit propagujících svůj životní styl na sociálních sítích. To vás ihned napadne, že takhle vypadat byste také chtěli. 

A už to jede. Od “specialisty” – výživového poradce, který zvládl několikadenní kurz zdravého stravování, si necháte doporučit za velké peníze svůj jídelníček a potraviny začnete nakupovat pouze v prodejnách, jež se zdravou výživou zabývají. A ani si neuvědomujete, že máte nakročeno správným směrem k ortorexii, tedy k patologické závislosti na zdravém stravování. 

Zdravé stravování se může změnit v posedlost

Posedlost zdravou stravou se objevuje převážně u středoškolsky a vysokoškolsky vzdělané populace, která má poměrně velký přehled a dostatek financí na to, aby si specializovanou bio stravu mohla dovolit kupovat. Jistě je chvályhodné se stravovat zdravě. Ale všeho moc škodí. Jestliže až patologicky úzkostlivě dbáte na to, aby vašimi ústy neprošlo nic, co by nemělo nálepku bio a raw, pak byste měli zbystřit svoji pozornost a nad sebou se zamyslet. 

Je správné, když se lidé nepřejídají, nekouří, ve své potravě omezují spotřebu tuků či uzenin a sportují, čímž předcházejí vzniku obezity i propuknutí civilizačních chorob. Avšak posedlost jídlem, kdy se člověk bojí pozřít něco, co se vymyká jeho povolenému „zdravému“ jídelníčku, už je extrém na opačnou stranu. 

Když strava začíná škodit

O ortorexii se hovoří v souvislosti s poruchou příjmu potravy. Většinou se do rukou lékařů dostanou až jedinci, jimž jejich stravování zredukovalo hmotnost na únosnou mez, způsobilo spotřebovávání vlastních bílkovin, vyplavilo vápník z kostí, ženám zastavilo menstruaci a další závažné zdravotní problémy.

Do té doby byli přesvědčeni o správnosti svého počínání, v čemž jsou nezřídka ubezpečováni stejně naladěnými lidmi, s nimiž se setkávají na fórech na sociálních sítích. Ano, internet je plný rad a návodů, jak žít zdravě. Člověk si však musí umět v záplavě informací najít ty, které odpovídají pravdě.

Všeho s mírou

Na raw smoothie ani na vegetariánské stravě není nic špatného, když se do jídelníčku zařadí jako jedna z možností pestrého stravování nebo jako odlehčovací kúra. Vždyť více zeleniny ve stravě znamená také více vlákniny, která pomáhá udržovat v kondici střeva a bývá zdrojem důležitých vitamínů i minerálů.

Jestliže však člověk po dlouhou dobu nekonzumuje nic jiného než mixovanou vegetariánskou stravu bez mléka, vajec či masa, ochuzuje své tělo o spoustu důležitých živin. A je jen otázka času, kdy mu jeho tělo naznačí, že tudy cesta nejspíše nevede. 

Klíčová slova: