Kladno chce koupit fotbalový stadión. Cena? Přes 30 milionů

Na slavnou prvoligovou etapu se zde už jen vzpomíná
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kladenská radnice to s proklamovanou podporou sportu zřejmě myslí vážně. Město totiž uvažuje, že koupí stadión Františka Kloze. Sice to nebude levná sranda a další peníze bude potřeba investovat, prý je to ovšem dobrý tah.

Snaha získat fotbalový stánek do vlastních rukou tu přitom od města není poprvé. Před několika lety se už Kladno o koupi vážně zajímalo, tenkrát ještě za cenu 45 miliónů. Vše však ztroskotalo mimo jiné na podmínkách převodu, které byly nakonec vyhodnoceny jako neakceptovatelné a příliš složité.

S odstupem času se teď tato komplikace jeví jako vlastně skvělá věc. Stadión, kde působí klub SK Kladno založený už v roce 1903, totiž od té doby prošel řadou úprav i díky čerpání dotace z ministerstva školství. "Jeho stav je opravdu dobrý," potvrdil primátor Kladna Milan Volf s tím, že letos už klubu nic nebrání v tom, aby se svým majtkem nakládal dle libosti. 

František Kloz se zapojil do boje s německými okupanty a působil v protifašistickém odboji. Zemřel na konci druhé světové války v lounské nemocnici na následky zranění.

Slavná historie klubu

Jednání s městem jsou však teprve na začátku. Kladenští radní se teprve seznámili s posudkem a po jeho prostudování rozhodnou, zda je investice více než třiceti miliónů správná. Podle všeho by tomu ale nemělo nic bránit přesto, že další peníze budou muset jít do vybudování nového zázemí. "Jde hlavně o šatny," připustil Volf.

Klub hrající dnes divizi B má přitom opravdu bohatou historii a prošlo jím několik slavných hráčů. Tím, který tu nejvíce uvízl v paměti, byl František Kloz, po kterém je také pojmenován stadión. Šikovný útočník a československý reprezentant je nejlepším střelcem v dějinách klubu, když v nejvyšší soutěži vstřelil 175 gólů. I proto má své místo v Klubu fotbalových kanonýrů.