Ochrana planety není jen fráze: Co pro to dělají Morávková, Hadašová, Šonková a další?

Životní prostředí se dá šetřit i díky kosmetice, což dobře ví také Dana Morávková
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pokud existuje nějaký trend, který rozhodně stojí za to podporovat, je to jistě odpouštění od extrémního konzumerismu. Každý z nás může udělat něco pro to, aby naše zdraví i zdraví planety bylo o poznání lepší. A je to jednodušší, než si myslíte. Dana Morávková, Lucie Hadašová a další jdou příkladem.

Mnoho z nás si řekne, že nemá smysl cokoli dělat, protože jedinec stejně nic neovlivní. Na jednu stranu je to možná pravda, na druhou však obrovský nesmysl. Právě každý jeden člověk může ve spojení s dalšími tvořit obrovský celek. A to už určitě stojí za zvážení, ne? Jaké základní kroky v ochraně životního prostředí by měly být samozřejmostí?

Redukujte odpad

Opravdu potřebuje každý druh ovoce jiný sáček? Nechcete raději místo kupování igelitek investovat do designové plátěné tašky? Stačí se jenom na chvíli zamyslet a hned najdete spoustu řešení, jak se osvobodit od záplavy igelitu a plastu, který je mnohdy zcela zbytečný. Filtrační konev zbaví kohoutkovou vodu pachuti, tím ušetříte nejen peníze, ale i planetu.

Plýtvání jídlem je jeden z největších prohřešků moderní doby. Vytvořte si jídelníček a nakupujte pouze potraviny, které upotřebíte. Nezbytný odpad roztřiďte a recyklujte. Možná se budete divit, že nejde jenom o plast, papír a sklo, ale zrecyklovat jde opravdu téměř cokoliv.

Zajímejte se, odkud věci pocházejí

To, že domácí chutná nejlépe, ví přeci každý. Bohužel jsme si zvykli, že v každém ročním období můžeme pořídit jakoukoliv potravinu, na kterou máme chuť. Proto se k nám vozí jablka přes půl světa, i když těch českých máme dost. Kromě dopadu na chuť a chemického koktejlu, aby jablko cestu přežilo, takové nesmyslné cesty zatěžují životní prostředí.

Krávy, které potkáváte spokojené na pastvě, zcela jistě nejsou ty, jejichž maso naleznete úhledně zpracované a zabalené v (dalším zbytečném) plastovém obalu. Modelka a bývalá Česká Miss Lucie Hadašová se spolu s manželem rozhodla vzít situaci do vlastních rukou, a vybudovali si tak téměř samostatnou farmu.

"Manžel se už nemohl dívat na to, co za maso prodávají obchody, a tak začal chovat kuřata. Nakonec máme i perličky, ovce, kachny a co se týče ovoce a zeleniny, tak i to si z velké části sami pěstujeme," popisuje Lucie, která se i o zvířectvo stará sama. Příroda není blondýnce cizí ani v péči o její krásu, jelikož používá výhradně luxusní americkou přírodní kosmetiku, stejně jako Michaela Salačová a Dana Morávková.

Nahraďte chemii

Kosmetický průmysl je na vrcholu. Naše maminky si vystačily s krémem, řasenkou a jednou rtěnkou, výbava průměrné dnešní ženy čítá několik desítek výrobků. S tím i stoupá množství látek, které do sebe dostaneme, a i přes regulace a nařízení se nedá zcela vyloučit, že některé z těchto látek nemohou způsobovat zdravotní problémy.

V dnešní době není zase tak velký problém pořídit si přírodní variantu kosmetiky, která neobsahuje chemické koktejly, netestuje na zvířatech a i její obaly jsou tvořené s ohledem na životní prostředí.
"Vždycky jsem měla silnější sociální cítění a asi před čtyřmi lety jsem se rozhodla změnit svůj životní styl, protože se nechci účastnit páchání krutosti na zvířatech. Jsem vegetariánkou, nemám doma nic z kůže a aktivně se účastním ochrany zvířat," usmívá se modelka Kateřina Šonková.

I když se jako žena samozřejmě ráda šlechtí a upravuje, vyhledává však pouze kosmetiku netestovanou na zvířatech. "Kupodivu jich je velká spousta, mezi moje oblíbence patří Pevonia Botanica, Lush a dokonce ani Dermacol netestuje na zvířatech," vypočítává žena, která se před časem objevila i v několika charitativních kalendářích právě na podporu zvířat.