Chraňte kůži před zimou: Ohrožené jsou hlavně děti

Čím mastnější krém, tím lépe
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Zima, mráz, slunce a přechod z chladu do tepla. To jsou ideální podmínky k tomu, aby vaše kůže dostávala pořádně zabrat. Už za pár dní budeme "mít tu čest". Péče o kůži je důležitá, protože ztrácí vodu, a tím i ochrannou bariéru, a je tedy mnohem zranitelnější. Nejvíc v ohrožení jsou samozřejmě děti, ale nic by neměli podceňovat ani dospělí. 

Zimu můžeme milovat, přesto se před ní musíme chránit. Naše kůže je v extrémních podmínkách hrubá, suchá a velmi zranitelná. Nejdůležitější je zabránit přílišné ztrátě vody, dodat tedy kůži co nejvíc hydratace v podobě hutnějších krémů. Zatímco v létě většinou volíme jen lehké základy, v zimě platí, že čím mastnější krém, tím lépe. 

Kdo má největší problém?

Vybíráme takové, které jsou určeny pro toto roční období. Je fajn, když jsou navíc obohaceny o vitamíny A a E a v jejich složení jsou rostlinné oleje nebo bambucké máslo. Právě základ z přírodních surovin je obzvlášť důležitý pro lidi s citlivou pokožkou. V ohrožení jsou zejména lidé s lupénskou, atopickým exémem a dalšími problémy.

Alkohol zvyšuje riziko vzniku omrzlin a vůbec odolnosti organismu proti mrazu. Takže když už pít, tak jedině v teple.

Je důležité si pozorně přečíst, co konkrétní krém obsahuje. V minulosti v nich převažovala voda, ale to je samozřejmě špatně. Může se pak stát, že částečky vody v krému "zmznou", což vaší pokožce rozhodně nepomůže, spíš naopak. Ovšem ani tady neplatí historky o tom, jak někomu popraskaly například kapiláry v obličeji a tak dále. Ty jsou totiž v úplně jiné obličejové vrstvě, než která je mrazu vystavena.  

Dnes jsou naštěstí na trhu kvalitní krémy, které splní svůj účel. Nemusíte se bát ani toho, že je na něm napsáno "hydratační". Prostě je jen třeba pozorně číst obsah a dbát na to, aby šlo o opravdu moderní přípravky. Účinné látky se musí uvolňovat postupně a až po důkladném proniknutí do hlubších vrstev kůže.

Trpět je naprosto zbytečné

Na druhou stranu jsou tu i recepty našich babiček. Jedním z nich je pomoci si sádlem. Není to špatně, sádlo opravdu pomáhá. Jenže jeho kosmetické vlastnosti nejsou takové, abyste se nemuseli stydět vyrazit na ulici. Zvýšenou pozornost musíme věnovat rtům. Jemná kůže je náchylná a má tendenci praskat. Kvalitu zaručí kvalitní pomády obsahující včelí vosk.

Když si nevíte rady, zeptejte se v lékárně. Vždycky je lepší konzultace s odborníkem, než pak zbytečně trpět. Totéž platí i v případě, že kupujete krém dětem. Maminka by měla vyzkoušet, zda je krém hutný a konzistencí připomíná vazelínu. Pak by mělo být vše v pořádku. Je však třeba myslet na to, že děti jsou ještě v rizikovější skupině než dospělí.