Život bez bankovního účtu? Jako návrat na stromy, dnes už téměř nemožné

Nákupy jsou mnohem jednodušší. Co ještě?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Máte bankovní účet? Asi ano, samozřejmě. A dokážete si vůbec představit, že byste ho neměli? Popravdě řečeno, v dnešní době už to jinak vlastně ani nejde. Proč? Na to se podívejte. 

Dnešní svět je neuvěřitelně propojený. Všechno souvisí se vším a jakmile někdo vlivný něco řekne na druhém konci planety, za pár minut, možná dokonce vteřin, se to projeví i u nás. Také peníze se stávají více virtuálnější, není potřeba je "mít v ruce". Minimální základní bankovní účet je tak už dnes prostě nutností. Proč? 

Výplata v pohodě

Pryč už jsou doby, kdy se ve výplatním termínu stály dlouhé fronty před kanceláří paní účetní, která vám odměnu za vaši práci vydala v hotovosti. A poté, co jste si přepočítali, že jste dostali tolik, kolik jste skutečně dostat měli, vám návdavkem přidala i obálku, aby vaši kolegové čekající za dveřmi neviděli, za kolik pracujete.

Dnes jen díky internetovému bankovnictví mrknete, zda vám na účtu přistála očekávaná suma. No, není to pohodlnější? Dobře, někdo teď určitě křičí, že vůbec. Na druhou stranu, nebýt online světa, tenhle článek ani nečtete.

Jak také použít platební kartu?
Mrzne a vy zrovna v autě nemůžete najít škrabku? Nevadí, stejně vám poslouží třeba právě stará platební karta. Stejně tak se vám může hodit v okamžiku, kdy potřebujete udělat přesnou rovnou čáru, a pravítko není ve vašem dosahu. 

Nákupy na zahraničních e-shopech

AliExpress, eBay nebo třeba iTunes či App Store jsou hodně v kurzu, ale pokud nemáte bankovní účet, těžko si stáhnete placenou aplikaci, novou hru, poslední hit od Adele nebo si zkrátka neobjednáte ty super plavky na léto, za které byste v českém obchodě zaplatili alespoň trojnásobek.

Bankovky + pračka = katastrofa

Každý zažil ten okamžik, kdy z kapsy právě vypraných kalhot vytáhl naprosto rozmočený účet od včerejší večeře, nebo ještě hůř, když z pračky vytahujete kousíčky rozcupovaného mokrého papírového kapesníku, které jsou nalepeny prostě všude. Ještě horší ale je, když si myslíte, že to, co vytahujete, je jen nějaký papírek, a ona to je bankovka. Čím větší hodnoty, tím samozřejmě horší. To se vám s platební kartou stát prostě nemůže.

Účet zdarma a drobné zhodnocení se neodmítá

Je rozdíl, když vám úspory leží doma, nebo když je máte uložené v bance. I na běžném účtu je malé zhodnocení. Pokud si na účet posíláte každý měsíc určitou částku, máte jeho vedení u většiny bank dnes již zcela zdarma. Naším favoritem se stal nově Poštovní účet, který dokonce umí reagovat na jednotlivé fáze ve vašem životě tak, že můžete čerpat stejné výhody i v případě sníženého příjmu, třeba na mateřské.

Vzpomene si za vás

Mít bankovní účet je dost pohodlné. Měsíční platby za elektřinu, plyn, vodu, pojištění, spoření, nájem nebo telefon vám díky trvalému nebo inkasnímu příkazu odchází v podstatě samy od sebe. Můžete je tak pustit z hlavy a věnovat se příjemnějším věcem. Třeba nakupování!

Je to prostě "IN"

Nehledat drobné po kapsách, ale zaplatit jedním pípnutím kartou nebo chytrým mobilem třeba s novou aplikací NaNákupy, zjistit stav svého konta pomocí Smartbankingu nebo jednoduše zadat příkaz k platbě díky mobilu prostě frčí. A kdo to nemá, jako by nebyl.

Bezpečnost nade vše

Pokud máte u sebe větší obnos peněz a okradou vás nebo peníze ztratíte, máte prostě smůlu. O všechno totiž během okamžiku přijdete téměř bez šance na náhradu. Samozřejmě někdy narazíte na poctivého nálezce, ale spoléhejte na to… Když vám ale ukradnou platební kartu, rozhodně se nemusíte hroutit. Kartu k vašemu účtu lze v podstatě okamžitě zablokovat. Stačí jen zavolat na klientskou linku banky.

Spontánní nákupy povoleny

Znáte to: jdete jen pro rohlíky s dvackou v ruce a najednou se to stane. Zajdete do obchodu s oblečením vedle supermarketu a objevíte přesně ty boty, které tak dlouho chcete, ale nikde jste na ně ještě nenarazili, až teď, když máte u sebe jen tu dvacetikorunu. Nadáváte si, že jste si s sebou preventivně nevzali více peněz právě pro takovou příležitost.

Když si přestanete spílat, můžete buď běžet zpátky domu pro peníze, ale to by se mohlo stát, že se vám to po cestě v hlavě rozleží a vzpomenete si, že ještě máte jiné nutnější výdaje než právě TY boty. Pokud ale máte účet a platební kartu, takové nenadálé nákupy vás nemohou rozhodit!