Bojujete proti palmovému oleji? Pomůže vám aplikace, která rozezná jeho obsah v konkrétních potravinách

Díky aplikaci během pár vteřin víte, zda výrobek obsahuje palmový olej
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Palmovému oleji v potravinách se podle průzkumů vyhýbá už každý třetí Čech, a to ze dvou důvodů - zdravotního a především ekologického. Už snad ke každému doputovaly obrázky zpustošené Indie, kde se znehodnocuje půda a vymírají živočichové. I proto tým hradeckých ekologů vyvinul mobilní aplikaci, která snadno a rychle pozná, který výrobek obsahuje palmový olej a který nikoliv.

Aplikace Palm Oil Scan je ke stažení v České republice zdarma, na slovenské verzi se zatím pracuje. Pokud tedy bojujete proti výrobkům s palmovým olejem i vy a novou aplikaci si do svého mobilního zařízení stáhnete, odpadne vám mj. nudné a někdy téměř až nemožné luštění drobných písmen na obalech výrobků.

Palmový olej v potravinách, kosmetice i palivech

Palmový olej je díky své nízké ceně velmi oblíbenou složkou nejen potravin, ale i některé kosmetiky. Používá se někdy dokonce i jako levná palivová příměs, zejména u zemědělců v Asii, Africe nebo Jižní Americe. Právě v Jižní Americe jsou palmy olejné stále častěji vysazovány právě na úkor pro celý svět ekologicky důležitých deštných pralesů.

Pěstování palmy olejné ničí domovy miliónům živočichů i tropické deštné pralesy.

"Když jsem byl v Indonésii, měl jsem možnost na vlastní oči vidět tu spoušť, kterou pěstování palmy olejné způsobuje. Místo různorodých porostů plných zvířat se tam táhne jen les stejných palem, naskládaných jedna za druhou, mezi nimiž nežije jediné zvíře," popisuje programátor Tomáš Soták, jenž je hlavním autorem aplikace Palm Oil Scan.

Jedna fotografie a jste informováni

Tým lidí z Koalice proti palmovému oleji řadu měsíců vyvíjel a testoval mobilní aplikaci, která nakonec po pouhém vyfotografování čárového kódu konkrétního výrobku obratem zjistí, zda obsahuje či neobsahuje nechtěný palmový olej, jehož producenti dlouhodobě ničí zelené plíce planety, a to bez ohledu na důsledky.

Produkce palmového oleje má dopad i na kvalitu života místních obyvatel. Podle průzkumů se totiž téměř zcela vytratilo ovoce a zelenina z jídelníčků Indonésanů, jelikož dostupnost těchto surovin je na místním trhu výrazně omezena a cena rapidně vylétla vzhůru. Není tedy výjimkou dovoz těchto základních potravin, které ještě před pár lety měl téměř každý na své vlastní zahradě, z blízkých i vzdálenějších ostrovů.

Aplikace okamžitě zjistí možnou přítomnost palmového oleje, stačí naskenovat čárový kód.

Aplikace zdarma ke stažení 

Aplikaci je možné stáhnut do svého zařízení buď v Google Play obchodu, nebo v Apple Store pod výrazem "Palm Oil Scanner". Stažení není nijak zpoplatněno a již během několika vteřin je k dispozici třeba přímo mezi regály supermarketů. Aplikaci doposud stáhnulo několik desítek tisíc uživatelů, kteří jí dali poměrně vysoké hodnocení 4,8 hvězdiček z 5 možných, především za její jednoduchost a rychlost.

Uživatelé se na vytváření aktuální databáze mohou podílet sami. A to poměrně jednoduše. "Pokud vybraný produkt ještě není uložen s patřičnými údaji v naší databázi, stačí kliknout na tlačítko "přidat do databáze" a produkt odeslat administrátorům k ověření," sdělila za vývojáře Kateřina Holubová.

1. únor se stal Mezinárodním dnem bez palmového oleje. Připojily se desítky států. 

Má podobná kampaň vůbec smysl?

"Určitě! Spotřebitelský tlak už na výrobce mnohdy zabral. Ti pak velmi často nahradili palmový olej ve svých výrobcích jiným tukem," dodala Holubová. Neméně důležitým je i vzrůstající celounijní snaha o výrazné omezení palmového oleje – například v palivech nebo v krmivech pro zvířata.

Jedním z výsledků je i to, že od roku 2020 již nebude z EU dotováno přimíchávání palmového oleje do paliv. Za zmínku jistě stojí i vyhlášení mezinárodního Dne bez palmového oleje, který se stanovil na 1. února a rychle se rozšířil téměř po celém světě.