Second hand: Výhodná koupě i ekologické nakupování omezující moderní otroctví

Nákupem v second handu ušetříte nejen svou peněženku
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pro někoho možná nepředstavitelné rozhodnutí koupit si něco, co před ním už někdo nosil. Někteří však tyto obchody vyhledávají cíleně. A nemusí to být vyloženě jen kvůli nízké ceně. Zamysleli jste se někdy nad tím, co stojí za výrobou oděvů, bot a různých doplňků především v rozvojových zemích?

Představte si místo, které byste čekali spíše v hororu než v reálném světě. Velká hala, obrovské horko, velké množství lidí, často práce dětí za dolar na den, výpary z chemikálií používající se při barvení oděvů a další nebezpečné látky pro jejich úpravu (např. pískování). Bez krutosti a vykořisťování se výroba oděvů zejména v zemích třetího světa neobejde.

Emma Smetana chystá pravidelně již několik let svůj charitativní bazar, kde nabízí obnošené šatstvo. Během několikaletého fungování vybrala na dobrou věc přes milion a půl korun a přivítala přes sedm tisíc návštěvníků. Oblečení věnovali v loňském roce i manželé Klusovi.

Práce dětí v továrnách na oděvy

Nakupování v second handech pro někoho představuje koníčka, pro dalšího je to zábava s cílem něco ,,ulovit“. Velká spousta lidí v tom ale stále vidí něco podřadného a myslí si, že v second handech nakupují pouze hůře situovaní lidé. Opak je pravdou. Oblibu v nakupování si našly i celebrity, módní blogeři, návrháři, bohatí lidé, lidé kteří jsou ekologicky smýšlející. Když si koupíte už použitou věc, máte jistotu, že materiál i po vyprání nezežmolkuje, barvy nepustí a někdo před vámi otestoval i její kvalitu.

Občas se vám podaří sehnat něco, co jinde určitě nenajdete - originální poklad. Pořídíte si zkrátka nový stylový šatník za pár korun. Navíc nepodporujete hrůzy odehrávající se v zemích třetího světa, kde při výrobě oblečení doslova umírají lidé (i děti) nebo mají trvalé zdravotní následky. Pokud se chcete chovat ještě více ekologicky, pošlete vaše už nenošené, nepotřebné a prověřené oblečení z šatníku dále.

Second handy zažívají velký boom i v online světě. V největším second hand e-shopu v ČR najdete až 35 000 různých produktů od více než 9 000 výrobců. Jistě tak tento obchod patří vůbec k nejlevnějším internetovým obchodům s oblečením na trhu.

Které celebrity podporují ekologický fenomén second handů?

Moderátorka Emma Smetana se svěřila, že její modely často pocházejí z druhé ruky. Ze zahraničních hvězd René Zellweger cestuje pro své modely ze second handů až do Paříže, Milána, Říma i New Yorku a nebojí se je ukázat i na červeném koberci. Ikonou pro nakupování tohoto typu se stala i módní návrhářka Nicole Richie. Propaguje ho i veřejně a nabádá ženy k ekonomickému způsobu oblékání. Zpěvák Macklemore má pak nakupování v second handech ve velké oblibě už od dětství. Koho z celebrit bychom mohli ještě v "sekáči“ potkat? Třeba Evu Mendes, Lorde nebo Gwen Stefani.

Plavky už pamatují ledacos: Jak vypadaly napříč historií a jaké jsou žhavé trendy dnes? Více čtěte ZDE.