Škola je tu: Jak správně vybrat aktovku, aby vaše dítě netrpělo bolestí?

V případě zdraví vašich dětí se šetřit nevyplatí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už je to tady! Prázdniny definitivně končí a děti odpočítávají poslední hodiny, než opět usednou do školních lavic. Zejména prvňáčci řeší, jakou aktovku budou mít na zádech. Musí být naprosto super, aby se jim snad někdo nesmál. Pro rodiče často složitý úkol, protože potřebují zejména zajistit bezpečí a zdraví potomka. Ale jak na to?

Známe to všichni. Občas jsou to pořádné boje a přesvědčit synka či dceru, že tito poníci jsou sice krásní, ale aktovka je sama o sobě k ničemu, je nadlidský úkol. Ovšem neskládejte zbraně, protože tělo vašich dětí vám nakonec poděkuje. Zdraví mají jen jedno a proč si zbytečně ničit nejen záda. Jak nic nepodcenit, radí primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová.

Podle jakých faktorů vybírat

Velmi důležitá je váha samotné aktovky. Ta by měla vážit co nejméně. Pokud máte drobnější dítě, vybírejte ty nejlehčí aktovky, které váží kolem 700 až 800 g. Důležité je, aby taška měla pevná, anatomicky tvarovaná záda. Přispěje to k lepšímu držení těla. Také by měla mít široké, polstrované popruhy, které se dají nastavit.

Rozhodně nekupujte školákovi příliš velkou aktovku ve snaze ušetřit. Taková aktovka se nepřizpůsobí jeho výšce a postavě a nebude mu správně pasovat na záda.

Zároveň je potřeba dostatečně pevná konstrukce s vyztuženým dnem. Taška pak dobře drží nejen na zádech dítěte, ale i při přenášení a položení. Vhodné jsou také bezpečnostní reflexní prvky. Při výběru nedoporučuji tašku kupovat přes internet.

Jak poznat, že dobře sedí?

Naprostou nutností jsou pevná, anatomicky tvarovaná záda. Ta musí výztuží pevně doléhat na celá záda dítěte. Vybírejte batoh se širokými ramenními popruhy, aby se váha aktovky rozložila na větší část zad, ale zároveň by dítěti neměly přečnívat přes ramena, aby nesklouzávaly z ramen. Aktovka by měla být dále vybavena hrudním a bederním popruhem, aby seděla na zádech co nejlépe.

Při správném nastavení by popruhy neměly být prověšené a spodní část aktovky by měla těsně doléhat na spodní část zad, tedy v bederní oblasti, a také by aktovka měla být umístěna symetricky ve středu zad. 

V současné době neexistuje norma, která by určovala maximální povolenou hmotnost pro naplněnou školní aktovku. Každé dítě je jiné. Některé děti jsou spíše drobnější, u těch je především důležité hlídat celkovou váhu aktovky. Pokud se vám zdá, že se dítě pod tíhou aktovky, i při správném nastavení, prohýbá dozadu, nebo naopak ohýbá dopředu, je možné, že je na něj aktovka opravdu až příliš těžká. K této situaci by však vůbec nemělo dojít.

Zdravotní následky příliš těžké aktovky

Vždy dbejte na to, aby vaše dítě nosilo v aktovce jen to nejnutnější, co na daný den opravdu potřebuje. Některé učebnice lze nechávat ve škole. Nebo můžete vyzkoušet i další tipy pro odlehčení školní aktovky. Například dítěti přibalte jen prázdnou láhev na pití, kterou si naplní vodou až ve škole.

Kvůli přetěžování se mohou u dítěte objevit bolesti hlavy, páteře, ale také skolióza. Pokud již dítě těmito zdravotními problémy trpí, nevhodná nebo příliš těžká školní aktovka rozvoj těchto komplikací ještě více podpoří. Jestliže mají děti bolesti zad již v dětství, je vysoce pravděpodobné, že je budou trápit i v dospělosti.

Vhodné uspořádání

Vždy je důležité také dohlédnout, jak má dítě v aktovce věci poskládané. Těžší předměty, jako jsou knihy, se dávají do kapsy, která je co nejblíže k zádům. Takto je váha knih více přenášená na tělo a páteři se alespoň trochu uleví. Z toho vyplývá, že aktovka by měla mít alespoň dvě kapsy. Výhodou je také již zmiňované pevné dno a pevná konstrukce, která udrží správný tvar aktovky.

Bolesti hlavy, páteře nebo skolióza: Školáci mají stále častěji problémy s držením těla. Čtěte zde.