Češi vzali v září banky a spořitelny útokem. Úvěry na bydlení trhají rekordy

V září jako by chtěli Češi dohnat, co do té doby nestihli
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Od 1. října 2018 došlo k dalšímu zpřísnění hypoték. Září se tak neslo v duchu hypotečních rekordů. Možnost získat úvěr na bydlení za starých podmínek přilákala do bank řadu žadatelů. Banky a stavební spořitelny v září sjednaly úvěry za více jak 2,7 miliardy korun.

V září se snažili Češi dohnat, co se dalo. Do bank se vydali i ti nerozhodní. Není tak divu, že meziročně vzrostl nejen počet poskytnutých hypoték, ale i celkový objem.

O hypotéky byl v září enormní zájem

Z dat portálu hypoindex.cz vyplývá, že banky uzavřely v září 9 153 hypotečních smluv, což je o 11,1 % více, než tomu bylo v loňském roce. Co se celkového objemu týká, ten vzrostlo o 21,7 %, a to na více jak 20,8 miliard korun. Nejčastěji klienti získávali hypotéky s úrokem 2,57 %, průměrná výše úvěru pak činila téměř 2,3 milionu korun, což je oproti roku 2017 číslo vyšší o 197 000 Kč.

Úvěrový boom se dotkl i stavebních spořitelen

Úspěch v září zaznamenaly také stavební spořitelny. Těm v prvním školním měsíci přibylo 29 963 nových smluv s celkovou cílovou částkou 17,5 miliardy korun. I přestože počet smluv meziročně klesl o 14,5 %, cílová částka vzrostla o 34,8 %. A meziroční nárůst se dotkl také úvěrů ze stavebního spoření. Těch stavební spořitelny poskytly téměř za 6,3 miliardy korun, což je více jak o 42,5 %. Nejčastěji v průměru lidé žádali o úvěr v hodnotě 1 milionu korun.

Za velkým zájmem o úvěry na bydlení stojí ČNB

Banky i stavební spořitelny zažívaly v září žně. Dohromady sjednaly půjčky za 27,1 miliardy korun. Velký boom byl ale způsoben zmiňovaným zpřísněním České národní banky, která doporučila obchodním bankám, aby si od října při poskytování hypoték pořádně posvítily na příjmy a zadluženost žadatelů. Navíc stále platí, že 100% hypotékám odzvonilo, proto i ten zájem o stavební spoření. Úvěr ze stavebka je pro mnohé jediným řešením, jak získat „vlastní“ zdroje.

Bankám a stavebním spořitelnám se ale nedařilo jen v září. Úspěšný mají celý letošní rok. Od ledna už rozpůjčovaly 214 miliard korun, v loňském roce to bylo 212 miliard korun. Rozdíl dvě miliardy korun ale ovlivnily především úvěry ze stavebka, jejich produkce totiž meziročně vzrostla o 23 %. U hypoték došlo k mírnému meziročnímu poklesu.

Žně bankám a stavebním spořitelnám nebudou trvat věčně. Nyní finanční instituce těží z prosperující české ekonomiky. Lidem se daří, jejích příjmy rostou a nezaměstnanost je na minimu, i proto se nebojí zadlužovat. Do konce roku by celkový objem rozpůjčovaných peněz mohl vzrůst u hypoték na 210 miliard korun, u úvěrů ze stavebka nad 70 miliard korun. Ani v příštím roce odborníci neočekávají razantní pokles v zájmu o půjčky na bydlení. Přesto ale nelze očekávat, že v roce 2019 budou padat další rekordy. 

Klíčová slova: