Vánoční cukroví s vůní medu: Připravte fantastické medovníkové kuličky

Ve většině domácností to vypukne po Mikulášské nadílce. Vanilkové rohlíčky, linecké, sádlovky, soví hnízda, pracny, perníčky, nepečené cukroví a mnoho dalších druhů. Milujete medovník? Pak tu máme jedno fantastické cukroví, které musíte vyzkoušet. Okouzlí vás svojí jednoduchostí a smysluplnou chutí. Tyto medovníkové kuličky se pak stanou vaším oblíbeným receptem. 

18.12.2018 - 15:45  
Dodržujte přesný postup, najdete ho v článku
Zobrazit fotogalerii (3)

Med je produkt včel a určitě nikomu z nás doma nechybí. Med používáme nejčastěji do čaje, k snídani na pečivo s máslem nebo do pokrmů. Kromě toho má med také skvělé dezinfekční účinky, takže pokud se při pečení cukroví spálíte o plech, neváhejte a natřete si ono spálené místo medem.

Dort medovník pochází z východních zemí, pravděpodobně z Arménie, kde každá rodina má svůj vlastní, mnoha generacemi ověřený recept. Dort se připravuje z medu, sladkého mléka, mouky, cukru a vlašských ořechů. Stačí jednou ochutnat a nebudete toužit po jiném zákusku. Naše medovníkové kuličky jsou připravovány ze stejných surovin jako medovník, jejich příprava je rychlá a výsledek vás velice mile překvapí.

Medovníkové kuličky

Doba přípravy: 60 minut
Množství: asi 65 kuliček

Suroviny:

  • Těsto
  • 200 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g pískového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 malá lžička jedlé sody
  • 150 g másla
  • 250 g karamelového Salka
  • 1 hrst vlašských ořechů

Postup:

Na těsto dáme do hrnce nad párou rozpustit máslo. Poté do másla rozklepneme 2 vejce a ihned začneme šlehat (jelikož bude výsledné těsto poměrně husté, tak použijeme spirálovité metly). Do ušlehaných vajec s máslem postupně zašleháváme ostatní suroviny – cukr, med a mouku.

Těsto rozetřeme na plech na pečicí papír a upečeme v předehřáté troubě na 180 °C (přibližně 10 minut). Těsto necháme zchladnout a poté ho rozdrolíme. Na krém ušleháme 150 g másla s karamelovým Salkem a smícháme se 4/5 rozdroleného těsta (zbytek si necháme na obalení). Vytvarujeme kuličky. Zbytek rozdroleného těsta smícháme s hrstí najemno nasekaných ořechů a kuličky obalíme.

Klíčová slova:
med