Vánoční LED osvětlení na zahradu: Můžete hodně ušetřit a pořídit ho stihnete ještě do Štědrého dne

Budete mít letos vánoční dekorativní osvětlení
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vánoce a sváteční atmosféra patří nerozlučně k sobě. K jejímu vytvoření si můžete dopomoci i vánočním osvětlením. Pokud zatím nepatříte ke stále početnějšímu zástupu těch, kteří si své obydlí a jeho okolí zdobí světelnými LED řetězy, je nejvyšší čas se k nim připojit. Do Štědrého dne zbývá ještě pár dnů, během nichž si doma kouzelnou atmosféru můžete vytvořit.

 

Určitě jste si jich už také všimli, protože světelné řetězy se nacházejí ve vánočním čase prakticky na každém kroku. Ve městech, ve výlohách obchodů, na oknech obytných i rodinných domů nebo v zahradách, kde zdobí živé stromy.

Světelná vánoční výzdoba ozařuje zešeřelou prosincovou krajinu a zcela určitě nezůstane bez povšimnutí kolemjdoucích. Lákavá je zvláště pro malé děti, jejichž zrak přitáhnou barevná světla zářící do tmy.

Proč je vánoční LED osvětlení oblíbené?
Vánoční čas je obvykle spojený s nedostatkem světla. Dny jsou krátké, noci naopak dlouhé, k tomu ještě venku pošmourno a sluneční paprsky schované za těžkými mraky, z nichž se střídavou pravidelností padají sněhové vločky s deštěm nebo déšť sám. Krajinu kryje všudypřítomná vlezlá mlha, jež se vám mermomocí snaží dostat až na kůži.

V takový čas je ideální si jednoduchým způsobem pomoci k tomu, abyste čekání na Štědrý den prožili v klidné a pohodové atmosféře. Díky vánočnímu osvětlení v podobě světelných řetězů či rampouchů může být advent příjemně stráveným časem. Máte-li malé děti, zcela určitě se jim vaše snaha vyzdobit si obydlí zářivými světly zalíbí. Vánoční osvětlení se navíc stává viditelnou dominantou, jež zcela určitě neunikne pozornosti okolojdoucích.

Bohatá nabídka světel i obchodů
Současný trh s vánočním osvětlením nabízí opravdu široký sortiment tohoto zboží. Na výběr máte hned několik variat osvětlení, jež září teplým nebo studeným bílým či barevným LED světlem hned v několika odstínech :

  • světelné LED řetězy
  • světelné LED rampouchy
  • světelné LED světelné projektory.

Dětem se pravděpodobně zavděčíte různě barevnými světly v podobě světelných řetězů nebo rampouchů, jimiž si vyzdobíte třeba rostlý stromek na své zahradě. Anebo můžete použít světelný LED projektor, který na fasádu rodinného domu umí promítat barevné nebo bílé obrazce se zimní a vánoční tematikou. Podle typu projektoru je možné dokonce naprogramovat způsob osvětlení. Nemáte-li k dispozici na zahradě zdroj elektrické energie, zkuste si pořídit solární dekorativní osvětlení, které bere energii ze slunečního záření. Bude tedy i vaším příspěvkem k ekologii.

Dávejte pozor, co vybíráte
Jestliže se rozhodnete pro koupi vánočního dekorativního LED osvětlení, raději se vyhněte nákupu na tržnici a dejte přednost specializovaným prodejnám. Zde vám navíc pracovníci obchodu mohou i poradit, které osvětlení se hodí do venkovního prostředí a které musíte nainstalovat pouze doma.

O tom totiž rozhoduje stupeň jejich krytí, jež pro venkovní použití musí být minimálně v hodnotách IP 44 nebo IP 65. Znamená to, že takové osvětlení odolává mechanickému působení i vodě a nepříznivým povětrnostním vlivům. Pro domácí použití vám postačí stupeň krytí IP 20, protože tam většinou neřešíte mráz ani sníh.

Nebojte se účtu za spotřebu elektřiny
Možná vás od nákupu vánočního osvětlení odrazuje hlavně pohled na účet za spotřebovanou elektrickou energii. Vzhledem k tomu, že osvětlení využívá světla LED diod, není tato obava na místě. LED osvětlení je totiž oproti běžným žárovkám s wolframovým vláknem o 90 % úspornější.

Klíčová slova: