9 superpotravin, které vám mohou prodloužit život

Největší obsah antioxidantů mají ostružiny
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Chcete si zachovat zdraví do vysokého věku? Pak byste se měli zaměřit na potraviny, jež mají antioxidační účinky a omezují aktivitu kyslíkových radikálů. Tím totiž významně snižují pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. Zapomínat byste ovšem neměli ani na vlákninu, jež je prospěšná vašim střevům. Tyto superpotraviny jsou okolo nás běžně k mání, jen si je musíte umět v obchodě najít a přinést domů.

 

Nerozpustná vláknina není zdrojem energie, zato se však příznivě uplatňuje v tlustém střevě. Napomáhá totiž odpadním látkám, aby snadněji a rychleji opustily trávicí trakt, čímž ho šetří. Přiznejme si, že zácpa není právě to, o co byste měli stát.

Čím déle odpadní látky v tlustém střevě zůstávají, tím více v něm mohou natropit neplechu. Ostatně rakovina tlustého střeva je světově druhé nejčastější nádorové onemocnění, které způsobuje úmrtí. Denně byste měli sníst 30 g vlákniny, aby vaše střeva byla zdravá.

Antioxidanty chrání proti volným radikálům
Mezi nejznámější antioxidanty v potravinách patří vitamíny C, E, A a B3, pak rostlinná barviva flavonoidy a třísloviny. U vitamínu C je jedna zajímavost - totiž pouze člověk se nedokáže přirozenou cestou jím zásobovat, tudíž si ho musí dodávat prostřednictvím potravinových doplňků. Zvířata si syntetizují vitamín C sama, třeba i váš pes to na rozdíl od vás umí.

Vybrali jsme pro vás 9 superpotravin, jež byste měli určitě zařazovat do svého jídelníčku co nejčastěji:

1. Ostružiny

Tyto tmavé drobné lesní plody mají opravdu silný antioxidační účinek, jež je obsažený v bioflavonoidech. Sušením se v plodech sice snižuje obsahu vitamínu C, ale léčebný účinek antioxidantů zůstává zachovaný.

2. Otruby

Významným zdrojem vlákniny jsou otruby - žitné, pšeničné i ovesné. Můžete si je přidávat do jogurtu, do nápojů, do jíšky, pomazánek i do těsta na koláče. Výborně detoxikují lidský organismus a mají kladný vliv na tlusté střevo.

3. Černý rybíz

Bohatým na vitamín C jsou bobule černého rybízu, jsou proto významným rostlinným antioxidantem. Dříve jste tento keřík našli snad v každé zahrádce u rodinného domu. Dnes jeho místo nahradily spíše jehličnany...

4. Brambory

I brambory obsahují významné množství vitamínu C, který si dovedou uchovat v době uskladnění během zimy. Ne nadarmo byly brambory ochrannou potravinou proti kurdějím. Zároveň se řadí mezi potraviny s antioxidačními účinky. A kromě toho slupka brambor obsahuje nerozpustnou vlákninu. Už kvůli tomu stojí za to konzumovat brambory i se slupkou - například pečené.

5. Jablka

Zcela ideálním českým ovocem jsou jablka. Obsahují velké množství vitamínu C i vlákniny. Chrání tak DNA v lidských buňkách a mají vliv na snížení rizika vzniku rakoviny. Dovedou posílit imunitní systém, srdce i krevní oběh a stabilizují hladinu cukru v krvi. Zároveň čistí střeva.

6. Růžičková kapusta

Zdraví prospěšná i je tato odolná zelenina, která na záhoncích přežije i menší mrazy v zimě. Růžičková kapusta je bohatá na vitamín C a vlákninu, proto bychom ji měli zařazovat do svého jídelníčku, chceme-li ho mít vydatný z hlediska antioxidantů.

7. Kurkuma

Indický šafrán neboli kurkuma je koření, které se získává ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Má typickou barvu, kterou známe i z koření kari, kam se kurkuma přidává. Používá se také jako barvivo do bezvaječných těstovin. Kurkuma je významným antioxidantem a prospěšná je hlavně pro starší lidi - podporuje totiž mozkové kognitivní funkce.

8. Dobromysl

Antioxidační účinky má i dobromysl, která je bohatá na třísloviny. Určitě ji více znáte pod názvem oregano - bývá součástí koření na pizzu nebo provensálského koření. Dobromysl má také protizánětlivé účinky.

9. Granátové jablko

Typická pro granátové jablko je oblast Středozemí, kde běžně roste. Plody jsou bohaté na vitamíny B3, A a C, draslík i hořčík. Šťáva z granátovníku je vhodná zvláště pro sportovce a těžce pracující, kterým dodává chybějící minerály. Zároveň funguje jako významný antioxidant.