Na chuť i proti nemocem: Tradiční česnečka se šťouchanými brambory a cibulkou

Přejeme vám dobrou chuť
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Poctivá česnečka prohřeje, zasytí a dodá tělu mnoho potřebných látek. Na česnečku najdeme mnoho receptů, pojďme se ale podívat, jak tuto lahodnou polévku připravovaly naše babičky a prababičky. Vůně česneku a cibulky už ťuká na dveře.

Základem této polévky jsou brambory a pořádná nálož česneku. Česnek je považován za jeden z největších darů přírodní medicíny. Má velmi silné účinky proti bakteriím, virům a plísním a vypuzuje z těla parazity. Česnek je také velmi dobrý na naše srdce a cévy. Naši předkové si byli blahodárných účinků česneku velmi dobře vědomi, proto ho konzumovali často a hojně.

Jako naše babičky

Recept je velice jednoduchý a rychlý. Na přípravu nám stačí jen pár základních surovin. Brambory s cibulkou česnečku dokonale doplní a není zapotřebí dalších surovin, jako je sýr či šunka, jak je tomu ve spoustě jiných receptů. 

Tradiční česnečka od babičky
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 4 porce

Suroviny:

  • brambory 800 g
  • česnek 5 stroužků
  • sůl dle chuti
  • kmín 1 menší lžíce
  • cibule 1 ks
  • sádlo 1 lžíce

A jdeme na to

Brambory oloupeme, pokrájíme a uvaříme v 1 l osolené vody s kmínem. Vodu z brambor slijeme do hrnce, přidáme rozetřený česnek, necháme provařit a eventuálně dosolíme nebo přidáme česnek a kmín.

Cibulku nakrájíme nadrobno, na pánvičce osmažíme dozlatova, přidáme brambory, rozšťoucháme a promícháme. Můžeme přidat pórek. Brambory si můžeme dát přímo do talíře s polévkou, anebo zvlášť do misky.