Vyznáte se v pracovní obuvi?

Víte, kde a jak vybírat?
 

Různé činnosti vyžadují různé typy pracovní nebo bezpečnostní obuvi. Vyznáte se v jejich třídách?

V první řadě je důležité pochopit rozdíl mezi obuví pracovní a bezpečnostní. V obou případech jde o obuv vhodnou do provozu nebo pro náročné a specifické pracovní činnosti. Zjednodušeně však lze říct, že standardní pracovní obuv se hodí na ta pracoviště, kde pracovník není ohrožen žádným mechanickým nebezpečím v oblasti nohou. Oproti tomu bezpečnostní obuv má ochrannou špičku určenou pro ochranu prstů u nohou.

Oba tyto typy obuvi a jejich vlastnosti přesně specifikují příslušné evropské normy EN ISO 20347 a EN ISO 20345. Pracovní obuv se dělí do tříd OB, O1, O2, a O4, bezpečnostní obuv do tříd SB, S1, S1P, S2, S3, S4 a S5.

Jak pro pracovní, tak pro bezpečnostní obuv je vždy charakteristická protiskluzová podrážka. Ta je požadována ve všech třídách pracovní i bezpečnostní obuvi.

Jak se liší jednotlivé typy pracovní obuvi?

Třída pracovní obuvi OB je nejjednodušším typem pracovních bot, který dokonce umožňuje otevřený střih boty v oblasti paty.

Třída pracovní obuvi O1 vyžaduje uzavřenou patu, bota musí mít antistatické vlastnosti a být schopná absorbovat energii v oblasti paty. Je tedy vhodná i pro chůzi či stání na tvrdých površích.

Třída pracovní obuvi O2 navíc poskytuje nositeli vodotěsnost – a to minimálně po dobu 60 minut.

Třída pracovní obuvi O4 je z kaučuku nebo z plastu. K výše zmíněným vlastnostem přidává ještě profilovanou podrážku.

Na bezpečnostní obuv jsou požadavky ještě přísnější

A nejde jen o již zmíněnou ochrannou špičku či protiskluzovou podešev, která je povinná u všech pracovních a bezpečnostních bot.

Třída bezpečnostní obuvi SB je opět nejjednodušším typem bezpečnostních bot, které mohou mít dokonce otevřenou oblast paty.

Třída bezpečnostní obuvi S1 již musí mít patu uzavřenou, podrážka musí být odolná vůči pohonným hmotám, má antistatické vlastnosti a absorbuje energii v oblasti paty.

Třída bezpečnostní obuvi S1P má navíc podešev odolnou proti protržení.

Třída bezpečnostní obuvi S2 nemá tuto vlastnost, ale zase navíc přidává vodotěsnost jako u pracovní obuvi třídy 04, tedy až 60 minut.

Třída bezpečnostní obuvi S3 nabízí komplexní výčet všech vlastností bezpečnostní obuvi.

Třídy bezpečnostní obuvi S4 a S5 jsou kaučukové nebo plastové boty. Zatímco třída S4 nemá podešev odolnou proti protržení a ani profilovanou podrážku, obě tyto vlastnosti najdeme u bezpečnostní obuvi třídy S5. Ta je vlastně stejná jako S3, jenom jde o bezpečnostní obuv z jiného materiálu.

Podrážku vybírejte dle 3 kritérií

Důležitou součástí pracovních bot je podrážka. Tu vybírejte podle toho, zda pracujete ve vnitřních či venkovních prostorách. Obuv do venkovního prostředí disponuje odolnější a stálejší gumovou podrážkou, zatímco u pracovních bot do vnitřních prostor se využívá polyuretanová podrážka; polyuretan totiž příjemně tlumí odpor vycházející při chůzi po tvrdých podlahách, jež se většinou nachází ve většině skladišť, průmyslových halách a podobně. Polyuretan sice není tak odolný jako guma, ale s ohledem na skutečnost, že ve vnitřním prostředí nečelíte nepřízni počasí, to vůbec nevadí. 

Tepelná izolace jako speciální vlastnost pro bezpečnostní boty

Tepelná izolace není vlastnost pro zimní pracovní obuv. Naopak. Jde o typ boty, která nabízí ochranu před propálením podrážky ve chvíli, kdy v botách vstoupíte na horký povrch. Boty se nepřehřívají a nezahřívá se ani bezpečnostní ochranná špička ve špičce obuvi. Velice často se u těchto bot setkáváme s označením HI.

Izolace proti chladu

Tentokrát již mluvíme o skutečné zimní pracovní obuvi nebo o zimní pracovní bezpečnostní obuvi. Tento typ obuvi chrání nohy před poklesem venkovní teploty. Během 30 minut nesmí vnitřní teplota v botě poklesnout o více než 10 °C, a to za výchozích podmínek, kdy teplota v botě byla cca 23 °C a venkovní teplota -17 °C. Tyto pracovní boty se označují jako CI.

Existuje i kombinovaná ochrana s tepelnou izolací a současně s izolací proti chladu. Boty bývají označovány jako HI/CI.

Speciální požadavky na pracovní obuv

Na pracovní obuv můžeme mít i další speciální požadavky. Obvykle v souvislosti s anatomickou stavbou nohy konkrétního nositele obuvi. Běžným problémem bývá široká noha. Pro pohodlné a bezpečné nošení je nutné, aby obuv poskytla prstům přirozenou polohu. Proto je možné zakoupit i pracovní boty v širším provedení.

Požadováno bývá i ortopedické řešení bot. To lze řešit například speciálními vložkami nebo úpravou či výrobou bot na míru.

Pro práci v terénu jsou vhodné boty s bezpečnostními reflexními prvky. Ve zdravotnictví nebo v potravinářských provozech jsou zas tradičně používané boty bílé

Existují ale i speciální boty speciálně uzpůsobené pro jednotlivé segmenty. Jako příklad můžeme uvést boty HORECA (jako HOtel, REstaurace, CAtering). Jak už název napovídá, jsou to boty určené pro zaměstnance v oboru hotelnictví a pohostinství. Tyto boty jsou vhodné pro pracovníky, kteří jsou při výkonu služby celý den na nohou. HORECA jsou boty pohodlné – kvůli šetrnosti vůči chodidlu – disponují protiskluzovou podrážkou a nemalá péče je rovněž věnována designu, aby pracovník působil reprezentativním dojmem.

Klíčová slova: