Modelářství, koníček pro dlouhé večery

Už jste si tento koníček vyzkoušeli?
Zobrazit fotogalerii (3)
  |  Komerční sdělení

Dost možná si pamatujete, kterak jste jako malé děti stavěli s pomocí tatínka nebo dědečka modely papírových letadel. Ti zručnější mají zkušenosti se složitějšími modely korábů. Štětec, lepidlo, hadřík a nůžky měly na vašem stole stálé místo? Pak si najděte chvilku na modelářství i dnes.

Modelářství jako sport i způsob obživy

Představte si, že i když budete trávit hodiny shrbení nad modelem plastikového letadla či nad věrnou napodobeninou vrtulníku, můžete se směle prohlašovat za sportovce. Modelářství je totiž považováno za sport pod záštitou Svazu modelářů ČR. Pakliže někdo dokáže dovést vášeň k modelářství k dokonalosti, může se jím i živit. Uplatnění najde v designérství, filmovém průmyslu i architektuře.

Modelářství podle druhu modelu

Papírové a plastikové modely známe všichni. Dále jsou tu ale i RC modely, totiž ty, které jsou řízeny rádiem. V závislosti na zhotoveném modelu pak rozlišujeme obvykle dopravní prostředky, budovy, autodráhy, železnice a další. U všech trojrozměrných zmenšených replik hraje důležitou roli především poměr mezi skutečnou velikostí objektu a modelu. Určitou specialitkou jsou sběratelské modely.

Papírové modely

Modely z papíru patří nejspíš k nejstarším vůbec. Velkou slávu zažily v dobách druhé světové války. V minulých časech bylo nejjednodušší sehnat je v odborných časopisech či samostatně v papírnictví. Dnes není problém pořídit je prostřednictvím internetu a zcela zdarma. Základem k realizaci precizní kopie vzoru je nastudování návodové kresby, dokonalé vytvoření ohybových hran a pečlivé vystřihávání jednotlivých dílů.

Plastikové modely

Hned po papíru našly v tehdy československých domácnostech místo plastikové modely. Vůbec první československý plastikový model je zmenšenina letadla. Nejčastěji jednobarevné, obvykle šedé plastikové díly modelu je nejprve třeba oddělit od licích rámečků. Jako pojivo se používají lepidla kyanoakrylátová či na bázi rozpouštědla plastu. K práci s plastikovými modely je třeba i tmel, který dokáže uhladit případné nerovnosti při lepení, a také tekutý tmel sjednocující povrch. Následuje aplikace barvy buď nástřikem, nebo pomocí štětců.

RC modely

Rádiem řízené modely automobilů, letadel či vrtulníků a lodí jsou samostatně pohyblivé díky rádiovému signálu. Velkou oblibu zažívají RC drony. Bývají označovány jako bezpilotní letouny. Jejich hlavní rozdíl oproti klasickým RC letadlům a vrtulníků spočívá v tom, že jsou mnohem rychlejší, mívají více motorů, jsou schopné samostatné stabilizace a udržení pozice. Výjimečnost spočívá i v množství vyspělých technologií v nich obsažených. Sestavení RC auta vyžaduje určité zkušenosti, vhodné jsou k nastudování postupů odborné časopisy a knihy věnující se modelářství.

RC modely, ale i modely z papíru, plastiku a veškeré příslušenství včetně odborné literatury najdete na webu peckamodel.cz.

Klíčová slova: