Aleš Valenta má šikovné nástupce. Bude z toho další olympijské zlato?

Terezie Steffanová patří k největším nadějím pro olympiádu v Pekingu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Letošní sezona akrobatických skokanů začala dvoutýdenním soustředěním v Bělorusku. Šéftrenér tohoto úseku Lukáš Vokatý měl se svou svěřenkyní Terezií Steffanovou jeden velký cíl - přistát na sníh nový prvek "full", tedy jedno salto s vrutem. A vyšlo to parádně, mladá závodnice to zvládla a opět se tak o kousek přiblížila velkému snu, kterým jsou zimní olympijské hry v Pekingu v roce 2022.

Už v létě to po čtyřiceti dnech tréninku vypadalo, že Terezie má velmi dobře našlápnuto. V Acrobatparku Aleše Valenty, který má z této disciplíny olympijské zlato ze Salt Lake City a jako první člověk na světě zvládl trojité salto s pěti vruty, skoky "dávala" velmi obstojně do vody. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se jí povede vše přenést i na sníh. Povedlo se to prakticky v prvním možném tréninku, což je pro další posouvání mladé závodnice velmi dobrá zpráva.

Další důležitou informací pro české akrobatické skoky je fakt, že se podařilo dobudovat zimní tréninkový areál na Světlém vrchu u Tanvaldského Špičáku. "Nejen Terka si mohla ještě před odjezdem na první závody zatrénovat a jaké je to létat vzduchem si vyzkoušely i mladší dětí z TJ Dukla Liberec," pochvaloval si Vokatý, který dobře ví, o čem mluví. 

Zkušenosti předává dál

Ještě před pár lety byl členem reprezentace ČR a nebýt ošklivého zranění, mohl si zazávodit minimálně na olympiádě ve Vancouveru. To už je ale minulost, teď se Lukáš snaží své zkušenosti a znalosti předat nové generaci. "Pokud máte děti, které by tento sport zajímal, určitě se na mě obraťte. V Dukle Liberec máme talenty z Havířova, Terezie Steffanová je od Moravské Třebové, samozřejmě nechybí děti z Liberecka. Takže se klidně přijďte podívat na nějaký náš trénink a pokud se vám bude sport zvaný Aerials zamlouvat, přidejte se k nám," zve zájemce Vokatý.

To samé platí i o trenérech, kterých je v dnešní době - tedy těch kvalifikovaných - poskrovnu. Společně s Pavlem Landou, trenérem Aleše Valenty, který v dnešní době vede úsek Aerials, jsme schopni zajistit školení trenérů třídy B pro Aerials.

Úspěšný vstup do sezony

Ale zpět k závodům. První tři závody Evropského poháru se konaly v běloruském Raubichi, na stejném místě pak tým zůstal i na jeden ze závodů Světového poháru. "Terce se dařilo. A i když je to někdy dost spíše psychicky náročné, tak vše zvládla a skočila si své bodové maximum. Přivezla si 14. místo z EP a 25. místo ze závodu SP," vypočítával úspěšný vstup do sezony Vokatý.

Česká závodnice stále nabírá zkušenosti, hlavním cílem zůstává mistrovství světa juniorů, které se koná v italském Valmalencu 4. dubna. To ovšem neznamená, že by se předtím nějak zahálelo, právě naopak. "Máme třítýdenní turné, začínáme ve švýcarském Airolu trojzávodem Evropského poháru a další týden se přesouváme do již zmíněného Valmalenca na další dva závody Evropského poháru a následně MSJ."

Kanaďané vědí, co je kvalita

Hlavním partnerem týmu zůstává Sporten, byť se přejmenoval na Kastle CZ a.s. a díky zpětné vazbě bude společnost Terezii upravovat lyže na příští sezonu tak, aby dokonale vyhovovaly. "Byl jsem rád, že díky mé činnosti ambasadora Sportenu se lyže vrátily do závodů Světového poháru. Nejen díky Terezii, ale i kanadský národní tým již většinu svých skokanů vybavil lyžemi této značky. Je to i schopností vývojářů upravit lyže dle posledních trendů," pochvaluje si Vokatý spolupráci.

Nezbývá, než jemu i jeho svěřencům držet pěsti, aby vše vyšlo podle představ. A hlavně Terezii Steffanové, která je nejžhavějším želízkem v ohni nejen pro blížící se mistrovství světa juniorů, ale i v dlouhodobém horizontu.