„Mezi chovateli přetrvává řada mýtů. Klíšťata a blechy podceňují zvlášť teď na jaře,“ varuje psí psycholog Rudolf Desenský

Co vám doporučuje známý psí psycholog? Mrkněte se dále do fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (9)
 

S příchodem jara by měli znovu zpozornět všichni majitelé psů a koček. V prvních teplejších dnech se totiž probouzejí nebezpeční parazité, kteří domácím mazlíčkům i jejich chovatelům dokážou nejen značně znepříjemnit život, ale zároveň mohou ohrozit jejich zdraví. Přestože se informací o nemocech přenášených klíšťaty nebo blechami objevuje celá řada a na trhu jsou dostupné ochranné přípravky, stále se najde mnoho chovatelů, kteří tuto základní prevenci podceňují. Potvrzuje to známý psí psycholog Rudolf Desenský, podle něhož za to mohou i stále přetrvávající mýty.

S příchodem jara by měli znovu zpozornět všichni majitelé psů a koček. V prvních teplejších dnech se totiž probouzejí nebezpeční parazité, kteří domácím mazlíčkům i jejich chovatelům dokážou nejen značně znepříjemnit život, ale zároveň mohou ohrozit jejich zdraví. Přestože se informací o nemocech přenášených klíšťaty nebo blechami objevuje celá řada a na trhu jsou dostupné ochranné přípravky, stále se najde mnoho chovatelů, kteří tuto základní prevenci podceňují. Potvrzuje to známý psí psycholog Rudolf Desenský, podle něhož za to mohou i stále přetrvávající mýty.

Jsou malí a nenápadní, v jejich tělech ale číhají vážné nemoci. Řeč je o zákeřných parazitech, kterým po příchodu jara začnou znovu dominovat klíšťata a blechy. Mazlíčky je možné před nimi chránit, ne všichni chovatelé to ale dělají. „Nedá se to úplně paušalizovat, ale obecně si myslím, že bychom v tomto ohledu měli být obezřetnější. Jsou mezi námi lidé, kteří pro své psy a kočky dělají maximum, ale na druhou stranu se setkávám i s těmi, kteří berou péči dost povrchně. Hodně chovatelů už si uvědomuje rizika spojená s vnitřními parazity a své mazlíčky se snaží pravidelně odčervovat. Ideálně by to mělo být 4krát ročně. O poznání menší pozornost ale pořád věnují parazitům vnějším. Lidé si často myslí, že při zablešení stačí psa pouze vykoupat a přisáté klíště odstranit,“ uvádí Rudolf Desenský a zdůrazňuje, že v tomto se ale lidé velice mýlí.

Mnohdy si ani neuvědomují, jaké nebezpečí mohou tito nejrozšířenější paraziti představovat. Klíšťata bývají přenašeči lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy, ale šířit mohou i ehrlichiózu, anaplazmózu či babeziózu. Riziko napadení klíštětem obecným je tradičně nejvyšší v jarním období, protože majitelé psů a koček nevěnují pozornost počasí. Neví, že se klíšťata probouzí už při teplotách kolem 5 stupňů Celsia, a o ochraně svých mazlíčků začínají přemýšlet až s prvními nevítanými hosty v jejich kožichu. A někteří dokonce ani tehdy ne.

Dalším nebezpečným parazitem jsou blechy kočičí. Právě tento druh může za většinu případů zablešení nejen koček, ale i psů a je dalším hluboce zakořeněným omylem, že blechy parazitující na kočkách se psům vyhýbají. Právě naopak, a mohou na zvířata přenášet různá virová i bakteriální onemocnění. Velké procento psů navíc trpí alergií na bleší kousnutí, která se projevuje intenzivní svědivostí v místě kousnutí. Blecha kromě toho také bývá mezihostitelem vnitřního parazita tasemnice, a přináší tak i skrytá rizika.

Výčet nemocí, které mohou ohrozit zdraví domácích mazlíčků a překazit plány na společné výlety a dovádění v jarním povětří, je dlouhý. Stresu a obavám z nákazy je ale možné předejít včasným pořízením a aplikací účinných antiparazitních přípravků. „Měli bychom si uvědomit, že je lepší nemocem předcházet, než je léčit. To platí stejně u psů jako u lidí,“ připomíná psí psycholog Rudolf Desenský.

Spolehlivou ochranou jsou obojky i spot ony

Osvědčeným prostředkem ochrany před vnějšími parazity psů i koček je už po léta obojek Foresto. Oblíbený je nejen díky své až osmiměsíční době účinnosti, ale především kvůli principu, na kterém tento výrobek značky Bayer funguje. Jeho repelentní účinky si pochvalují jak zájmoví chovatelé, tak profesionálové včetně Rudolfa Desenského: „Je mi sympatické, že mají spolehlivý repelentní účinek a nedovolí parazitům na těle zvířete se vůbec usídlit, natož se přisát. Na trhu jsou k dostání i přípravky, které klíšťata hubí až poté, co se zakousnou a začnou sát, což mi přijde zbytečné. Proč riskovat jakoukoli nákazu zvířete nebo ho vystavovat nepříjemnému svědění, když je možné parazity odpudit ještě před tím. Čím menšímu riziku zvíře vystavíme, tím lépe.“ Nákaza některou z výše uvedených nemocí totiž hrozí už v momentě, kdy se parazit přisaje, nebo prokousne kůži.

Obojky Foresto jsou voděodolné a zodpovědní majitelé by měli tento repelentní přípravek, který poskytuje 8 měsíců nepřetržité ochrany před klíšťaty a 7 měsíců před blechami, nasadit svým mazlíčkům už nyní. Jako bonus dostanou zákazníci k obojku zdarma také silikonové světýlko, které zajistí bezpečnější venčení v ranních nebo večerních hodinách. 

Variantou pro zvířata, která nejsou na obojky zvyklá, typicky třeba výstavní nebo pracovní psi, je takzvaný spot on. Jedná se o pipetu s roztokem ochranné látky, která se jednou měsíčně aplikuje mezi lopatky zvířete (dle velikosti psa až po kořen ocasu). Spot on Advantix je určen psům a spolehlivě odpuzuje a hubí nejen blechy a klíšťata, ale má také repelentní účinek proti komárům a působí na všenky. Kočkám pak ochranu proti blechám poskytuje pipeta Advantage. Rozhodne-li se chovatel pro využití spot onu, je důležité sáhnout po správném výrobku, protože přípravek Advantix je pro kočky toxický. To ale neznamená, že by se tento přípravek nedal použít v domácnostech, kde žijí pohromadě psi a kočky. Stačí Advantix aplikovat například navečer a na noc, než účinná látka dostatečně zaschne, oddělit ošetřeného psa od kočky.   

Kontrola zvířete by měla být pravidlem bez ohledu na ochranu

S ochranou před parazity není radno čekat na astronomické ani kalendářní jaro. Vždy je nutné řídit se aktuálním počasím a snažit se napadení zvířat parazity předejít. Ne vždy to ale vyjde a může se stát, že nějaké to klíště nebo blechu už pes či kočka letos chytili. Je proto potřeba je co nejdříve odhalit, odstranit a ranku v místě přisátí klíštěte vydesinfikovat. Na pravidelné prohlídky srsti by měli myslet všichni chovatelé bez ohledu na to, jak kvalitní antiparazitní přípravky používají. Rutinní záležitostí by se taková prohlídka měla stát i pro zvířata.

A jak takového psa na preventivní kontrolu zvykat? „V první řadě musíte na takovou situaci myslet ještě předtím, než k ní dojde, a psa na to připravit. Trénujte se psem probírání srsti po celém těle, položte ho na bok nebo záda a klidně si k tomu vezměte i pinzetu. Důležité je, aby to pes bral jako součást hry. Když začne být nesvůj a jak já říkám „tuhnout“, tak trochu zvolněte. Nikdy by to ale nemělo skončit tak, že když se to psovi nelíbí, tak to prostě nebudete dělat,“ radí Rudolf Desenský.

Stejně rychle jako v případě odstraňování klíšťat je nutné přistupovat i k likvidaci blech a jejich vývojových stadií všude tam, kde se pes nebo kočka pohybují. Po odblešení je ještě vhodné sáhnout po tabletách proti vnitřním parazitům. Napadená zvířata blechy při vykusování obvykle pozřou, a protože blecha je mezihostitelem tasemnice, hrozí riziko nákazy. Je proto vždy lepší riziko nákazy měchovci, tenkohlavci i škrkavkami preventivně eliminovat. Společnost Bayer pro tyto účely vyvinula řadu přípravku Drontal, který je k dostání pro štěňata (suspenze Drontal JUNIOR), menší a střední psy (tablety Drontal Dog Flavour 150/144/50 mg tablety) i větší plemena psů (tablety Drontal PLUS Flavour 35 kg) a také kočky a koťata (Drontal tablety). 

Klíčová slova:
psi