Co s vykoledovanými vajíčky? Tyhle recepty vám s nimi pomohou

Omeleta se sýrem a zeleninou
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Je ten správný čas představit si pár super receptů, které mají jako jednu z ingrediencí vejce. Až přinesete z koledy plný košík, určitě budete přemýšlet, co s takovým množstvím dělat. A pokud ne, prostě si jen tak udělejte jednu z těchto dobrůtek.

  • FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM

Ingredience na ztracené vejce

1 vejce
3 lžíce octa

Ingredience na salát
250 g menších brambor
½ červené cibule
hrst polníčku
hrst čerstvého špenátu
40 g slaniny
snítka kopru
sůl, pepř

Ingredience na zálivku
6 lžic olivového oleje
1 lžička hrubozrnné hořčice
1 lžička medu
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
lžíce nasekaného kopru

Jak na to?
Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.

Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru). Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C. Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá. Podávat můžete se salátkem.

  • DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK

Ingredience
600 ml 30% smetany
5 žloutků
1 lžíce škrobu
1 vanilkový lusk
3 lžíce cukru
borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce

Jak na to?
500 ml smetany nalijte do hrnce a promíchejte s cukrem. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah. Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk. Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk. Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem. Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.

Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit. Ozdobte svým oblíbeným ovocem.

  • VAJEČNÁ POMAZÁNKA

Ingredience
9 vajec
250 g pomazánkového másla
4 lžíce majonézy
1 jarní cibulka
sůl, pepř

Jak na to?
Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout. Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky. Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem. Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi. Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.