Pražák hledá farmáře. Jaké trhy jsou ty vůbec nejoblíbenější?

Tylovo náměstí prošlo v posledních letech zásadní proměnou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obliba bio potravin přímo z rukou farmáře stále stoupá. Praha plná supermarketů a nákupních středisek, kde je zákazníkovi nabízen sortiment velkododavatele, tak má i svoji oblíbenou alternativu. Kam se doopravdy vyplatí vyrazit?

Pro mnoho obyvatel Prahy a přilehlého okolí se víkend stává dnem nákupů. Zásoby na celý následující týden se prostě někde sehnat musejí. Není to tak dlouho, co jedinou možností byla návštěva nákupního centra, kde byl člověk otrokem slev a druhořadých potravin.

Lidé z vesnic se asi smějí. Kdo má svoji zahrádku, skleník a chov prasat, ten jistě nepotřebuje navštěvovat farmářské trhy, ale mohl by zde sám prodávat. Zákazník chce v posledních letech konečně hlavně kvalitní potraviny a ty na podobných trzích najdete. Kam byste měli rozhodně vyrazit?            

Příjemné s užitečným

Jaro už je v rozpuku, teplo sice střídá chlad, ale víkendová procházka může být i tak spojená s praktickým cílem. Farmářské trhy se totiž nacházejí pod širým nebem, což už je samo o sobě mnohem lepší než se dobrovolně zavřít do uzavřených supermarketů s umělým osvětlením.

Nejde však jenom o to být na vzduchu. V Praze totiž najdete trhy s kvalitním sortimentem ve velmi zajímavých lokalitách. Asi největší popularitu si zcela pochopitelně získal trh, který se odehrává na pražské Náplavce.

U Rašínova nábřeží se každou sobotu sejde dav Pražanů, ale také turistů z celého světa. Nelze odolat procházce kolem Vltavy, aniž by člověk neochutnal něco ze specialit rychlého občerstvení, pekáren či si nepořídil exotickou zeleninu třeba ze samotného srdce Afriky.

Farmářské tržiště Náplavka však platí daň za svoji popularitu. Je nutné se připravit, že se v některých místech budete doslova tlačit davem a u konkrétních stánků mohou být nekonečné fronty. Pokud vám vyhovuje poněkud skromnější prostředí, jistě se několik zajímavých tržišť najde.

Pryč z centra

Pro ty, kteří nepotřebují při výběru čerstvého jablka sledovat panorama Pražského hradu, existuje hned několik příjemných variant, které svojí nabídkou nezklamou, ba naopak.

Jen několik minut tramvají od centra Prahy se nachází velmi populární dejvické farmářské trhy. Vítězné náměstí si bez trhovců už místní obyvatelé nedokážou představit. Ovoce, zelenina, pečivo, květiny, koření a ochutnávky zahraniční kuchyně prostě patří k víkendovému koloritu Dejvic.

Podobně je tomu i přes řeku, kde se podobné trhy nacházejí rovnou dva. Rušné náměstí s pokroucenou minulostí se už několik let změnilo v příjemné místo pro trhovce, ale také vetešníky či milovníky bleších trhů. Tylovo náměstí na Praze 2 bylo v devadesátých letech semeništěm drogově závislých a dealerů. Místo, kam normální člověk nevkročil, je dnes proměněné k nepoznání. Spící bezdomovec na lavičce je spíše nevinným lait motivem města, než že by vám kazil náladu z nakupování.

Pokud však hledáte vybranější suroviny a máte rádi prostředí, které navštěvují spíše lidi, co jsou šik, rozhodně se vydejte na tržiště na Jiřího z Poděbrad. Pivo, jídlo a někdy také hudba vás přesvědčí o tom, že každý ze zmíněných trhů má svoje pro a proti.

Praha se však probouzí a život ve veřejném prostoru s ním. Tržiště je příjemný prvek, který velkoměstu navrací lidskost a hlavně kvalitní sortiment. Žádné tupé nákupy v supermarketu už nejsou potřeba. Možná si u každé položky připlatíte nějakou korunu navíc, ale věřte, že se vám to vrátí na chuti, ale také zážitku z příjemně stráveného ráno, dopoledne či odpoledne.