Pivo, káva i čaj. O tyhle dobroty brzy přijdeme. Víte proč?

Čokoláda? Raději si zvykejte, že nebude běžně k mání
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Děsíte se okamžiku, kdy si nebudete moct uvařit kávu, nebo si dát v hospodě pivo? Bohužel, tahle katastrofická vize není až tak nereálná, jak si myslíte. Některé okolnosti nejspíš brzy způsobí, že tyhle oblíbené nápoje už nebudou k mání na každém rohu. 

S tím, jak na Zemi postupně rostou teploty a extrémní počasí se pro nás stává novou realitou, se vědci i zemědělci začínají obávat budoucnosti některých velmi populárních potravin. Existuje dokonce i názor, že produkty, které dnes rádi a běžně kupujeme, pro nás budou v blízké budoucnosti až příliš drahé, nebo přinejmenším velmi vzácné. Máme pro vás jejich (děsivý) seznam.

Čokoláda

Představte si, že sáhnete do kuchyňské skříňky nebo do lednice pro svou oblíbenou čokoládovou tyčinku, ale ona tam nebude. Ačkoli kakaovníky nejsou ovlivněny vysokými teplotami, vyžadují pro svůj růst bohaté srážky a vysokou vlhkost. Vědci ovšem neočekávají, že extrémní výkyvy počasí budou doprovázet silné deště. Tyto nové podmínky nejspíš negativně ovlivní produkci kakaa a vyústí v to, že se bude prodávat mnohem méně nejen samotného prášku, ale i čokoládových výrobků.

Čaj

Kdo by si nerad dopřál po dlouhém, náročném dni trochu odpočinku s šálkem čaje? Zdá se ale, že v blízké budoucnosti budeme muset najít jiný způsob, jak relaxovat. Odborníci se shodují na tom, že pokud nebudou přijata žádná preventivní opatření, bude odvětví pěstování čaje výrazně ovlivněno změnami klimatu. Sníží se například obranyschopnost čajovníků vůči hmyzu a bude i nižší úroda jejich listů.

Med

Jak už se obecně ví, včely jsou v nebezpečí. Existuje pro to hned několik důvodů, a jedním z nich je i globální oteplování. Některé studie odhalily, že se zvyšuje hladina oxidu uhličitého v pylu, který je hlavním zdrojem potravy pro včely. V nejhorším případě může tento problém vést k jejich postupnému vymírání, a lidstvo tak pochopitelně přijde i o hojně využívaný med.

Rýže

I u rýžových plodin hrozí, že jejich produkce klesne o 20 až 40 procent. Ale je tu ještě jeden zásadní problém, kterému budeme možná čelit. Rýže se totiž stane mnohem méně výživnou kvůli rostoucí koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře. To znamená, že miliony lidí, kteří se spoléhají na rýži jako na hlavní zdroj své potravy, budou muset najít jinou alternativu.

Ovoce

Jablka, třesně i broskve, to všechno jsou symboly letní sezóny. Smutné je, že je možná budeme muset nahradit nějakým druhem zeleniny, který bude schopný odolat hrozbě globálního oteplování. Studie americké University of Melbourne například ukazuje, že zimy budou příliš mírné na dostatečnou produkci jablek. Oproti tomu extrémní vedra mohou nenávratně poškodit některé další ovocné stromy. V důsledku toho všichni přijdeme o opravdu velké množství ovoce, což se pochopitelně odrazí na jeho cenách.

Káva

Vypadá to, že nakonec se budeme ráno probouzet spíš za pomoci ledové sprchy, než šálku horké, silné kávy. Přední světové společnosti vyrábějící kávu, jako je například Starbucks nebo Lavazza, už začínají přemýšlet o dopadu změny klimatu. Zhruba polovina celosvětových oblastí vhodných pro pěstování kávovníků, bude do roku 2050 téměř nepoužitelná. Lidé budou muset čelit vzrůstajícím cenám kávy i negativním dopadům na její chuť a vůni, stejně jako jejímu celkovému nedostatku.

Pšenice

Pro nás, ale hlavně pro naše děti nebude nejspíš v blízké budoucnosti klasické slané i sladké pečivo tak snadno dostupné, jako dnes. Kansaská státní univerzita odhalila, že jsme vystaveni riziku ztráty přinejmenším ¼ celosvětové produkce pšenice, protože každý stupeň, o který stoupá teplota na Zemi, snižuje možnosti jejího pěstování přibližně o šest procent.

Pivo

Jde o nejoblíbenější nápoj u nás, ale i v dalších zemích světa. Nicméně, nadměrné teplo a sucho může vést k 3 až 17 procentnímu poklesu ječmene i výnosů chmele. Snížení nabídky a výroby piva nejspíš povede k nárůstu cen piva (v Irsku například až o 193 procent). Děsivé!