Aktivní zábava pro celou rodinu: Geocaching aneb hledání pokladů na horách, nížinách i ve městech

Symbol geocachingu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Proč je geocaching tak oblíbený? Protože spojuje zábavu se sportem a turistikou. Takže pro toho, koho tyto aktivity baví, je hledání pokladů přímo ideálním zdrojem potěšení. Příjemná aktivita dokáže zpestřit všední dny, navíc se člověk i něčemu přiučí. A co teprve to napětí, jež je s hledáním kešky spojené? Najdu ji, či nenajdu? Věčná otázka, která nedá spát žádnému kačerovi - tedy hledači kešky.

Poklad hledal také Trautenberk v Krkonošských pohádkách, přičemž mu vydatně pomáhali hajný, Anče a Kuba. On však takto mohl učinit pouze na Velký pátek o Velikonocích, zatímco příznivci geocachingu mají možnost hledat poklady neboli kešky prakticky bez omezení. Stačí zjistit GPS souřadnice místa, kde se něco tajemného skrývá, a vyrazit na cestu.

Geocaching a GPS

Historie geocachingu je úzce spjata se signálem GPS. 1. května 2000 na základě rozhodnutí amerického prezidenta Billa Clintona byla odstraněna umělá odchylka, přidávaná do signálu GPS, čímž se zlepšila jeho přesnost na pouhých několik metrů. Díky tomu lze nyní přesně identifikovat skrýše pro geocaching - tzv. kešky. Bez znalosti GPS souřadnic byste je totiž jen stěží objevili.

Čím hůře přístupná keška, tím lépe

Víte, že geocaching je velmi populární hlavně ve střední a severní Evropě? Možná to souvisí i s tím, že je zde oblíbená turistika jako jedna z aktivit pro volný čas. A během túry je možné zároveň vyhledávat skryté poklady. Určitě nikoho nepřekvapí, že geocachingu propadla spousta dospělých, mládeže i dětí. Nenechte se však mýlit, že se jedná o jednoduchou hru. Kešky, tedy skrýše, jsou velmi často umístěny na těžko přístupných místech.

Hledání kešek se občas neobejde bez vzrušujících zážitků. Možná právě proto je tato hra tolik oblíbená. No schválně, zkuste chodit po lese a hledat kousek červeného provázku, který by měl trčet z kešky. Nebo vylézt po skále do výšky tří metrů, kde je v průrvě schovaná skrýš. Fantazie toho, jenž vymýšlí, kde bude geocache ukrytá, je někdy opravdu hodně bláznivá.

Prvenství Karlova mostu

Údajně nejvíce nálezů na světě má například keška na Karlově mostě v Praze. Je to místo s poměrně hustou návštěvností mudlů - tedy těch, kteří do geocachingu nejsou zasvěceni a spíše jsou k neprospěchu věci. Poklad, tedy keška, by měl zůstat i nadále skrytý před zraky nezasvěcenců, a zkuste si odlovit kešku v takovém návalu lidí. To pak má kačer neboli hledač kešky plné ruce práce.

Kdo všechno může hrát?

Keškou bývá většinou voděodolná schránka, nejčastěji z plastu. V ní je poklad ukrytý zároveň s tzv. logbookem, což je deníček nebo list papíru, do kterého se každý nálezce pokladu (kačer) zapíše. Někteří kačeři disponují i vlastními razítky, jež mohou do logbooku otisknout.

Geocaching je určený pro každého, koho baví si hrát - pro jednotlivce i týmy či rodiny s dětmi. Současně s hledáním kešky však kačer poznává více i méně navštěvovaná místa, seznamuje se s jejich historií. Na internetu jsou k dispozici webové stránky, jež jsou geocachingu věnované a kde jsou uvedené informace, které jsou potřebné k nalezení kešky - tedy její typ, velikost, souřadnice, popis i nápověda. Zároveň může popis obsahovat zajímavosti o lokalitě s keškou.

Klíčová slova: