Nenáročný výlet za památným místem. Hradiště Budeč nemusí být jedinou zastávkou

Hradišti Budeč dominuje kostel sv. Petra a Pavla
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Milujete krásné výhledy na panorama a k tomu se chcete doslova dotknout české historie? Jen pár kilometrů za Prahou se nachází poutní místo, které je ideálním cílem víkendového výletu. Hradiště Budeč je tradičně spojováno s památkou sv. Václava, ale zajímavostí je zde k vidění mnohem víc.

Pokud váháte, jak vyplnit volný čas v prosluněném víkendovém dni, výlet na hradiště Budeč je tou ideální destinací. Spojení přírody a památného místa vás zaručeně okouzlí. Jen 17 kilometrů za Prahou se nedaleko obce Zákolany na kopci rozprostírá jedenáct století starý kostel sv. Petra a Pavla.

Zajímavostí v celém areálu je opravdu mnoho, ale fakt, že v jádru stavby najdete nejstarší stojící budovu v České republice, zcela jistě všechny ostatní významné prvky zastíní.

Poutní katolické místo

Z dochovaných historických písemností lze vyčíst, že Budeč už v 10. století patřila k hlavním opěrným bodům Přemyslovců. Kníže Spytihněv tu mezi roky 895 až 905 nechal postavit rotundu svatého Petra. Hlavní postavou legend, ale také historických písemností, se však točí kolem patrona českého národa sv. Václava.

Svatováclavské legendy zmiňují, že se tu sv. Václav učil žaltář, což je kniha žalmů. Spojení Budče a budoucího knížete se stalo v následujících letech obsahem několika příběhů, které už s realitou nemusely vůbec souviset. Hlavní podíl na tom má kronikář Václav Hájek.

Ten jako katolický kněz v 16. století přispěl společně s dalšími písemnostmi k vybudování mýtu, který například hovoří o bájných postavách, jako byl Krok a jeho dcery.

V průběhu 20. století se však prohloubil význam spojený se sv. Václavem. Dvakrát do roka se tu pořádají katolické poutě. V létě roku 1939 se zde konala také Národní pouť, jež byla ve výsledku manifestací proti německé okupaci českých zemí.

Na Okoř je cesta…

Dojít k hradišti Budeč však nemusí být tím posledním, co během tohoto výletu můžete navštívit. Když se pokocháte výhledy, kde v dobré viditelnosti dohlédnete až na Říp, a navštívíte o víkendech otevřenou rotundu, můžete pokračovat po červené turistické stezce až na Okoř.

Na cestě, která trvá pouhých osm kilometrů, narazíte na jednu výjimečnou zajímavost. Hned na okraji hradiště Budeč stojí první včelí boží muka v české krajině.

Samotné návštěvy zříceniny hradu Okoř nebudete litovat. Jedna z mála staveb tohoto typu se nenachází na kopci, ale v malebném a krásném údolí, kde klidně protéká Zákolanský potok.

Pokud se na výlet vypravíte z Prahy, tak se bez problému z Okoře dostanete za několik minut zpátky hromadnou dopravou. Výletu z hradiště Budeč až na Okoř tak zcela jistě nebudete litovat.

 

Klíčová slova: