Ve Švýcarsku se dají vydělat velké peníze, na dům máte za pár let. Má to však řadu úskalí

Síla a základ švýcarské ekonomiky je v malých a středních firmách, které vytvářejí přes 90 % jejího HDP
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Stát s osmi miliony obyvatel láká zahraniční uchazeče o práci. Švýcarsko, proslavené sýry, čokoládou a jednou z nejsilnějších ekonomik na světě, má i přes určitá omezení v oblasti nabídky práce neustále čím zaujmout. Velká část zaměstnanců Švýcarska je ostatně tvořena cizinci. Co je vše potřeba udělat, abyste své mzdy posunuli minimálně o dvě třídy výše?

Mezi úřední jazyky ve Švýcarsku se řadí němčina, francouzština, italština a rétorománština. I přes tento rozmanitý výběr je bezesporu velkou výhodou se naučit minimálně ten jazyk, který ve vámi vybraném kantonu budete potřebovat. Na některých místech si bohatě vystačíte i s angličtinou, nicméně se na to ne vždy vyplatí spoléhat a navíc, pokud se naučíte místní jazyk, rozhodně rychleji splynete s ostatními a rozhodně se i lépe zde budete cítit.

Povinnosti zahraničních uchazečů o práci

Od roku 2013 Švýcarsko nastavilo určité kvóty pro pobyt občanů Evropské unie, a s nimi se tedy i vy musíte před nástupem vypořádat. Vždy před začátkem pracovního poměru jste povinni se přihlásit do 14 dnů od příjezdu u cizinecké policie v oblasti, kde bydlíte nebo pracujete. Budete potřebovat pracovní smlouvu, platný identifikační doklad, osvědčení o zdravotním pojištění, pasovou fotografii a dokumenty typu rodného listu nebo oddacího listu.

Průměrná mzda ve Švýcarsku byla v roce 2017 v porovnání s ostatními státy na absolutní vrcholu. Švýcarsko: 177 807 Kč, Island: 158 507 Kč, Norsko: 137 389 Kč, Austrálie: 128 801 Kč, Lucembursko: 124 939 Kč.

Pracovní povolení není jen tak

Švýcarsko vám může vydat hned několik typů povolení k pobytu v zemi, a to podle toho, jak dlouho tam plánujete pracovat. Jedním z nich je povolení typu L, kdy se jedná o krátkodobý pobyt do 364 dnů. U tohoto druhu potřebujete disponovat smlouvou kratší, než je doba 12 měsíců.

O povolení typu B žádáte, pokud získáte práci na dobu neurčitou nebo delší, než je 12 měsíců. To přináší určité výhody, a to zejména takové, že můžete měnit zaměstnání nebo místo výkonu práce. Povolení typu C má pak neomezenou platnost a uděluje se na dobu trvání od pěti do deseti let. V tomto případě je nutné doložit mimo jiné i jazykovou zkoušku z místního jazyka.
Povolení typu Ci je určeno pro rodiny s dětmi, například rodiny velvyslanců, a trvá po dobu max. do 25 let. Povolení typu G se pak týká těch z vás, kteří bydlí mimo Švýcarsko a jezdí sem pravidelně pouze za prací. Povinností je zde minimálně jednou týdně odcestovat do své vlasti.

O povolení nezapomeňte včas zažádat

Žádost podává váš zaměstnavatel na příslušném úřadu trhu práce a vydávají ho migrační úřady. Vy jste jen povinni o něj zažádat, a to ještě před začátkem zaměstnání. Jsou vydávána každé tři měsíce, a to 1. 5., 1. 8., 1. 11. a 1. 2., proto je potřeba si tyto termíny ohlídat.

Z hrubého měsíčního platu pak odvádíte zálohy na sociální pojištění, které zahrnují penzijní pojištění, invalidní pojištění, pojištění proti nezaměstnanosti a úrazové pojištění. Zdravotní pojištění je pro každého povinné, ale nezahrnuje například zubní péči, která je ve Švýcarsku velmi drahá.

Jak najít ideální práci a jak je to s uznáním kvalifikace?

Velkou výhodou práce ve Švýcarsku je, že pokud jste kvalifikováni na určitý výkon práce v ČR, pak tu samou práci můžete vykonávat i ve Švýcarsku. Požadavkem u tzv. regulovaných činností je splnění určitého stupně vzdělání podle typu práce, kterou hledáte, popř. splnění praxe a odbornost jazyka. Většina pracovních nabídek se dá najít na stránkách jednotlivých firem nebo je můžete sami kontaktovat bez ohledu na to, jestli někoho právě hledají. Druhou možností je portál služeb švýcarské zaměstnanosti nebo velmi osvědčený způsob je pak přes švýcarské pracovní agentury.

Největší zájem je o pracovníky v oblasti služeb, dále v sektoru průmyslu a zemědělství, ale pozadu nezůstávají ani pracovníci ošetřovatelské péče.

Kolik si lze ve Švýcarsku vydělat a co kolik stojí?

Minimální mzda ve Švýcarsku se pohybuje kolem 4 500 CHF, což na české koruny je zhruba 100 000,- Kč, průměrná pak v přepočtu více než 170 000 korun. Minimální plat berou například pokladní, ostatní - kvalifikovanější profese - zde mají mnohdy i výrazně více. Nicméně se nesmí zapomínat, že životní styl je ve Švýcarsku mnohem dražší.

Výrazně více zaplatíte za zdravotní péči, benzín, potraviny (které jsou velmi vysoké kvality a v drtivé většině tuzemské) i třeba za povinné ručení. Roční "povinko" vás může vyjít i na jeden měsíční plat. Na druhou stranu je nutné dodat, že Švýcarsko disponuje výborně propracovaným systémem veřejné dopravy, a to zejména vlaků, a tak není problém, pokud budete pravidelně cestovat, si pořídit např. "halb tax", poloviční slevu na veškeré jízdné či pravidelnou měsíční jízdenku v přepočtu za zhruba osm tisíc korun měsíčně.

Ta vás opravňuje neomezeně jezdit po celém krásném Švýcarsku. I přes tyto poměrně vysoké sumy se bezesporu stále poměrně výrazně vyplatí zde pracovat a vydělat si například na dům či byt, na který byste v České republice šetřili mnohonásobně déle.

Švýcaři utratí na běžných nákupech násobek toho, co Češi. Ať už se jedná o jídlo, oblečení, elektroniku nebo různé doplňky do domácnosti. Místní mohou výrazně ušetřit nákupem v zahraničí, zejména v čínských e-shopech. Např. nákup oblečení nebo doplňků na AliExpressu může Švýcara vyjít na zlomek ceny, kterou by zaplatil nákupem v místním e-shopu.