Pražské hospůdky, kde se zastavil čas. Na Malé Straně stále můžete navštívit legendární výčepy

U Černého vola se zastavil čas a je to dobře
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Přijde vám, že centrum Prahy už dávno patří pouze turistům? Několik malých malostranských hospůdek vás přesvědčí, že domácí duch místa a malinká dávka Nerudovy poetiky stále přežívá. Je to však zatraceně těžký úkol. Které podniky ještě nepřišly o svoji autentickou atmosféru?

Za rok 2018 prošlo Prahou celkem 7,9 milionů turistů. Ti s velkou pravděpodobností procházeli i uličkami na Malé Straně. Unikátní pražská čtvrť se tak v rámci rychlého výdělku nelichotivě proměňuje a na cizince čeká hned několik pastí, kde utrácejí nepochopitelné peníze za nekvalitní služby.

Ať už jde o velkou lahev vody za 70 korun v mini marketu, či thajskou masáž jen pár kroků od Karlova mostu, prim v tomto „zlodějském” přístupu hrají restaurační zařízení.

V samém srdci Prahy tak existují desítky hospod, kam chodí opravdu jen turisté, kteří doplácejí na neznalost a důvěřivost. Smutný fakt však zachraňuje několik posledních mohykánů, kde se i v té nejlukrativnější lokalitě Prahy můžete cítit jako doma. Hospoda jako jeden z prvků kultury tak stále v malé míře promlouvá do atmosféry krásné Malé Strany. O kterých místech je řeč?

U Kocoura

Pokud chcete zdolat dlouhou a strmou Nerudovu ulici, je dobré se předtím pořádně posilnit. Jedna z ideálních zastávek je hned v těsné blízkosti horní části Malostranského náměstí. Skvěle chutnající plzeňská hladinka za přijatelnou cenu na vás čeká U Kocoura.

V teplém podvečeru není moc lepších míst, kde se můžete setkat s místními štamgasty, protože posezení na schodech hospody s výhledem na kostel sv. Mikuláše prostě patří k tomu nejkrásnějšímu pivnímu zážitku v Praze. Pozor, abyste ještě došli na Pražský hrad…

U Hrocha

K české hospodě tak nějak patří nepříjemní výčepní. Úsměvy nerozdávají snadno, ale to pivo je luxusní. Zapadlý legendární výčep U Hrocha nemá moc místa na sezení a věřte, že na stojáka ho není o moc víc.

Když je kapacita naplněná, nikdo se s vámi mazat nebude a holt budete muset jít o hostinec dál. Když však budete mít štěstí a najde se pro vás volná židle, tak neváhejte ani vteřinku. Nové malostranské povídky se zde píší u každého stolu. Stačí jen nastražit ucho a vypít minimálně tři kousky…

U Černého vola

Z podhradí se dostáváme k živoucí legendě mezi pražskými hostinci. Nekompromisní obsluha vás sice pravděpodobně ani nepozdraví, ale ta atmosféra za to stojí. Hostinec vyzdobený erby různých rodů z minulosti nejde sledovat jinak než u piva a pořádně kyselého zavináče.

Kyselý výraz výčepního hned dostává přívětivější vizáž. Když k tomu přidáte ještě několik kousků, možná se vás dokonce usmějí, ale nesmíte to zase přehnat. Opilce U Černého vola netolerují a ze dveří letí rychleji než průvan.

U Zavěšeného kafe

Poněkud jiného ražení je nedaleká hospoda U Zavěšeného kafe. Více než hostinec se jedná o restauraci a štamgastů je zde opravdu minimum, ale jako jedna ze zastávek na cestě po malostranských hospůdkách vás příjemně osvěží úrovní dobré kuchyně.

Autentickou atmosféru pražského výčepu zde však nehledejte. Místo toho tady najdete jistotu kvalitního sortimentu a nikoli turistickou past, což si jistě zaslouží pochvalu.

U Bílé kuželky

Byť se jedná o jeden z řetězců hostinců Lokál, tak jeho umístění nedaleko Karlova mostu a vítaná možnost posedět s kvalitní hladinkou na patníku malostranského chodníku dělají z hostince U Bílé kuželky oblíbenou zastávku všech, kteří se rádi dobře napijí v kulisách krásného kouta Prahy.

Žádná turistická past se nekoná a kvalita je priorita číslo jedna. Hospoda zároveň pojímá všechny věkové kategorie, takže zde potkáte štamgasty, ale také turisty a mladou střední i vyšší třídu.