Kde mezi mobilními tarify najít poklad?

Víte, jak volat co nejlevněji?
  |  Komerční sdělení

Změna mobilního tarifu v mnoha případech dokáže objektivně zlepšit náš život, ať už ušetřením peněz, nebo poskytnutím lepších telekomunikačních služeb. Přesto se do ní spoustě lidí nechce vůbec pouštět. Vy mezi ně patřit nemusíte!

Stačí udělat první krok

Čeští zákazníci paradoxně zůstávají zbytečně dlouho s nevýhodným tarifem a často utrácí za služby, které vůbec nevyužívají. Přitom by nezřídka za stejné peníze mohli volat neomezeně. Chápeme, že pro ty méně otrlé může být hledání nového tarifu nebo smlouvání o slevách velká námaha. Tady je pár základních tipů, které vám pomůžou si jednodušeji a rychleji udělat jasno o tom, jaký tarif je pro vás ten správný i jak ho získat. 

Ujasněte si priority 

V prvé řadě je potřeba se zamyslet nad tím, k čemu mobilní telefon vlastně používáte. Většina z nás dnes již tolik neholduje volání ani psaní SMS zpráv. Raději používáme telefon jako přenosný počítač s připojením k internetu.

Pokud si předem zjistíte, kolik dat běžně spotřebujete za měsíc, kolik minut strávíte mluvením s přáteli či kolegy a kolik SMS zpráv vyťukáte, mnohem lépe se vám bude hledat tarif určený přímo pro vás. Nemá přece smysl si připlácet za služby, které nijak nevyužijete. Tarif přizpůsobený na míru je vždy plus. Například T-Mobile vás nechá twisťáky zaplatit pouze data, která reálně spotřebují.

Nejste na to sami 

Pravda je, že vyznat se v nabídkách všech operátorů vyžaduje velké úsilí a víc času, než je většina z nás ochotná investovat. Nechte si poradit! Na internetu využijte tarifních kalkulaček a srovnání současně nabízených tarifů, které vám pomohou se zorientovat a najít mobilní tarif vašich snů. Jestliže máte jasno ve svých prioritách podle našeho prvního kroku, urychlí vám dobré srovnání i hodiny, které byste jinak strávili prozkoumáváním všech nabídek na trhu. 

Líná huba, předražený tarif 

Česká nátura je silně nekonfliktní a velmi neradi si o něco říkáme. Chyba. Většina operátorů totiž může velmi snadno zlevnit váš existující tarif v případě, že se ozvete. Stačí zmínit, že máte v plánu přejít k jinému operátorovi a zjistit, co vám současný poskytovatel nabídne. Těmto individuálním slevám se říká retenční nabídky (čili nabídky, které mají zákazníka udržet). Ne vždy se podaří vysmlouvat výhodnější tarif napoprvé. Buďte připravení dodržet svoje výhrůžky a skutečně přejít k jinému operátorovi, pokud je potřeba. Často se předchozí poskytovatel ozve, právě až když vidí, že zmínky o změně operátora nebyly jenom planým tlacháním.  

Zeptejte se šéfa 

Mezi ty zcela nejvýhodnější nabídky patří speciální zaměstnanecké tarify poskytované operátory firmám. Ujistěte se, že nepřicházíte o možnost přejít na firemní tarif. Váš zaměstnavatel navíc v mnoha případech může poskytnout podobné výhody i více členům vaší rodiny. 

Přechod na nový tarif může být relativně bezbolestný. Občas stačí pouze krátce komunikovat, ať už přímo s operátorem, nebo odpovědným zaměstnancem ve vaší firmě. Jindy nemusíte udělat víc než strávit chvilku u prohlížeče. Každopádně se vám ale doba strávená hledáním či ptáním vyplatí.