Vlasy poškozené sluncem a horkem? Poradíme vám, jak na ně

Suché konečky je lepší si nechat zastřihnout
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léto je pro naše vlasy velmi náročným obdobím. Musí čelit ostrému slunečnímu záření, chlorované nebo slané vodě a také potu. Kvůli tomu se také lámou, třepí a už na první pohled vypadají zničeně. Nezoufejte ale, naštěstí se dají ještě zachránit.

Zásadní rada zní: zapomeňte na klasické šampony, ale sáhněte po těch, které jsou přímo určené na poškozené vlasy. Špatnou volbou nejsou ani ty hydratační nebo vyživující (moisture), protože jim dodají vše, o co je žhavé sluneční paprsky připravují. Můžete ale zkusit i nejrůznější bylinky nebo přírodní prostředky. Nám se například skvěle osvědčil kokosový olej.

Vsaďte na přírodní péči

Pokud máte pochybnosti o klasických přípravcích z drogerie plných chemických látek, vyzkoušejte osvědčené bylinky. Na mastné vlasy se doporučuje pelyněk, na světlé vlasy heřmánek, který přidává lesk a pečuje o vlasové vlákno i pokožku hlavy. Máta může pomoci těm, co mají navíc problém s lupy, stejně jako levandule, která zklidňuje pokožku. Na podporu růstu je pak ideální máta, kopřiva a bazalka.

Podpoří je i zdravá strava

Jestliže vašim vlasům nic nepomáhá, je dost možná, že je dostatečně nezásobujete důležitými vitaminy. Vlasy potřebují hlavně proteiny a vitamin B5. Důležité proteiny získáte z vajec, ořechů a sýrů. Vitamin B5 je zase přítomen v nerafinované rýži a celozrnných výrobcích. Důležité jsou také biotin, zinek, železo a kyselina listová.

Aby barva déle vydržela

Jednou za měsíc opláchněte barvené vlasy koktejlem z jedné části jablečného octa a tří částí vody. Směsí opláchněte vlas poté, co použijete svůj běžný šampón a kondicionér. Obnovíte tak lesk vymývající se barvy a dodáte jí znovu intenzitu.

Konečky raději obětujte

Sluncem narušené konečky vám nabízejí dvě možnosti – buď se je pokusíte zachránit, anebo je necháte rovnou ustřihnout. V prvním případě použijte regenerační masku, která se nanáší pouze do délek a konců. Pořídíte je v běžné drogerii a můžete si vybrat z celé řady značek. Mnohem lépe ale uděláte, když si konečky necháte zastřihnout. I když totiž kosmetické produkty slibují zázraky, stoprocentně vaše vlasy bohužel nikdy neuzdraví.

Vyzkoušejte masku s mandlovým olejem

Budete potřebovat střední banán a lžičku mandlového oleje. Banán rozmačkejte vidličkou a promíchejte ho s lžičkou mandlového oleje. Vmasírujte do celé délky vlasů, zhruba 5 cm od hlavy a zvláštní péči věnujte hlavně konečkům. Nechte působit zhruba půl hodiny. Pak vlasy umyjte šampónem a použijte kondicionér. Mandlový olej pomáhá i rychlejšímu růstu vlasů.

Klíčová slova: