V České republice máme 461 hradů a zřícenin. Vede Středočeský kraj, kam tedy vyrazit?

Hrad Tolštejn je zřícenina středověkého hradu na severní straně Lužických hor na jihu Šluknovského výběžku v severních Čechách
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Česká republika je země malá, ale zato plná krásných památek. K obrazu naší země již neodmyslitelně patří hrady jako z pohádky. Kolik jich však skutečně máme? A kam se vydat na výlet, pokud toho chcete vidět co možná nejvíce?

Na území České republiky se můžeme pochlubit neuvěřitelným počtem 53 zachovaných hradů, 388 zřícenin a 20 zaniklých hradů. Vyplývá to z průzkumu 461 hradů a zřícenin evidovaných v Památkovém katalogu Národního památkového ústavu.

Středočeský kraj, ráj památek

Nejvyšší koncentraci hradů a zřícenin najdeme ve Středočeském kraji, kde se nachází celkem 58 památek. Z toho 7 hradů je zachovaných nebo přestavěných na zámky, hrad Křivoklát, hrad Karlštejn, hrad Český Šternberk, hrad Mladá Boleslav, hrad Kokořín, hrad Vargač a hrad Vysoký Chlumec. Zřícenin zde najdete 47 a 4 hrady jsou dnes v evidenci vedeny už jen jako zaniklé. Hrad Kuncberk, Odranec, Stejc a hrad u Čtyřkol.

Pokud však chcete v rámci jednoho výletu stihnout co možná nejvíce, doporučujeme výlet do okresu Česká Lípa. Zde máte možnost navštívit celkem 21 památek: dva zachované hrady - hrad Houska a hrad Sloup, 18 zřícenin a lokalitu kompletně zaniklého hradu Klinštejn.

Pro ty, co plánují pouze jednodenní výlet, doporučujeme navštívit Vyškov, Vrbno pod Pradědem, Klášterec nad Ohří, město Dubá, Černošín nebo Bystřici nad Pernštejnem. Každá z těchto obcí se může pochlubit až třemi hrady nebo zříceninami. Nikde jinde jich tolik pohromadě nenajdete.

Jak je to letos s cenami?

Až 72 % (331) všech hradů a zřícenin se nachází volně v přírodě a můžete je navštívit bez omezení a zdarma. Avšak pozor, na hrady Soběslav, hrad Nový Hrad v Olomoučanech, hlídací hrádek Zámecká věž v Karlových Varech, zříceninu hradu Rokštejn v Brtnici, zříceninu hradu Rýzmberk a zříceninu hradu Krupka (Růžový hrádek) se sice dostanete zdarma, ale pouze v návštěvních hodinách.

Během aktuální sezony vybírá vstupné za prohlídku 96 památek. Průměrná cena nejdražšího prohlídkového okruhu pro jednu dospělou osobu je 95 Kč, avšak ceny se výrazně liší podle lokality. Hrad Strakonice nebo zříceninu hradu Tolštejn si prohlédnete již za 20 Kč. Pod 50 Kč se podíváte například na hrad Kadaň, zříceninu hradu Přimda, Chodský hrad, Janův hrad, zříceninu hradu Choustník nebo hrad Košumberk. Nejvíce za jednu vstupenku na nejdražší prohlídkový okruh zaplatíte na hradech Křivoklát (240 Kč), na hradě a zámku Vranov nad Dyjí (250 Kč), Pražském hradě (350 Kč) a na Karlštejně (500 Kč). Bude to však stát za to!

Klíčová slova: