Vezmeš si mě? Žádost o ruku může být pořádný adrenalin i důvod zažívacích problémů

Romantika většinou milovanou ženu potěší
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Většina žen by jednou v životě chtěla slyšet tu magickou větu „Vezmeš si mě?“ Některé se jí dočkají v běžných kulisách restaurace, v rodině nebo na romantické vycházce. Jsou ale i takové budoucí nevěsty, které pro své ANO musí projevit opravdu velkou dávku odvahy. Někdy už onen osudový okamžik dává možnost nahlédnout do příštích let – je jasné, že nudit se nebudou!

Zásnubní prstýnek ve sklence šampaňského nebo šikovně ukrytý v zákusku může být nebezpečný, jestliže si ho žena včas nevšimne, ale pořád ještě jde o poměrně běžný způsob, kterým se někteří mladí muži snaží svoji vyvolenou přesvědčit o vlastní kreativitě a romantických sklonech. Pokud jsou s dívkou například v restauraci, je možné předpokládat, že v krajním případě, kdy by se budoucí nevěsta chystala prsten skutečně spolknout, duchaplně zasáhnou.

Jinou možnost ale zvolil mladík v kanadském Montrealu, který nechal prstýnek zapéct do speciálního zákusku. Ten své přítelkyni poslal kurýrem a potom již jen čekal na telefonát – a také se jej dočkal, jenže v jiném duchu, než si představoval. Místo snoubenky se mu ozvala sestra z nemocnice, kam byla slečna převezena na pozorování z obavy o poškození střev. O několik hodin později byl prstýnek prý znovu na světě a pár dokonce do roka svoji svatbu skutečně oslavil.

"Tragédie" dívku neodradila

Poněkud adrenalinovou žádost o ruku zinscenoval jiný budoucí novomanžel, který spolu se svými přáteli vymyslel doslova ďábelský plán. Pozval svoji přítelkyni na terasu hotelu, kde se jí chystal předat prsten.

Připraveným pohybem se ale jakoby náhodou dostal až na okraj střechy, z níž spadl. K smrti vyděšená žena pak mohla jen s údivem sledovat, jak jí mává s kyticí v ruce z připravené nafukovací záchranné matrace, kterou připravili jeho kamarádi. I tato žádost dopadla podle mužova přání, není ale tak úplně jasné, zda byla jeho dívka při souhlasu úplně při smyslech.

Osvědčená romantika i početný komparz

Někteří muži neváhají do svých plánů zasvětit a angažovat dokonce desítky dalších lidí. Příkladem může být mladík z Bostnu, který se rozhodl přednést svoji žádost na místě, kde se se svojí přítelkyní seznámili.

Po cestě na místo samé bylo ale pro slečnu velkým překvapením množství lidí, jež ji obdarovávali květinami. Vše bylo samozřejmě předem domluvené a cesta skončila podle očekávání vyslovením žádosti a souhlasem, to vše za potlesku ženichových „spolupracovníků“.

Opravdu špatný nápad

Jak je vidět, dívky, které se žádosti o ruku dočkají v zaplněné sportovní aréně, v přímém přenosu v televizi nebo v obchodním domě před zraky stovek ostatních nakupujících, mají vlastně stále ještě štěstí. Mohly by také dopadnout jako slečna, která nedaleko Moskvy nasedla se svým přítelem do helikoptéry, aby se podívali na svět z ptačí perspektivy. Věděla, že je její přítel parašutista.

Přesto ji náhlé problémy stroje, který se (jak se zdálo) najednou chystal v příštím okamžiku spadnout, a hrané šílenství pilota samozřejmě vyděsily. I přes pohotový zásah přítele, který měl ve vrtulníku připravený „pro všechny případy“ tandemový padák a stihl tak s dívkou zdánlivě v poslední chvilce vyskočit, ji mohlo jen těžko napadnout, že se ještě před doskokem na zem dočká žádosti o ruku. Celá situace byla jen dobře secvičeným představením, které se ale nesetkalo s pochopením a očekávanými ovacemi. Tato dívka ale pozvání ke společně strávenému zbytku života odolala.

Nezavrhujme tradice
Vypadá to, jako by se ženy měly začít této tak očekávané chvíle obávat. Pokud ale svého partnera dobře znají, mohou alespoň tušit, čím se je pokusí překvapit nebo zda přece jen zvolí běžnější způsob žádosti o ruku. Podle bývalého mluvčího Václava Havla a uznávaného odborníka na etiketu Ladislava Špačka muži nic nezkazí zcela tradiční žádostí o ruku v kruhu rodiny své přítelkyně s květinou jak pro ni samotnou, tak i pro její matku. Zásnubní prstýnek by samozřejmě neměl chybět. Podle zvyku je vhodné požádat o ruku své vyvolené její rodiče, v současné době jde ale jen o zcela formální záležitost.

Život je pestrý a nikdo nemá přesný návod na jeho ideální běh. Musíme se tedy každý řídit svými zkušenostmi a intuicí, což ve vztazích platí dvojnásob. A jaká by byla pro vás ideální žádost o ruku?