Trápí vás bolavé nohy z podpatků? Řešením může být botox

Chceme je, ale také v nich trpíme
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Milujete vysoké podpatky, ale trápí vás bolesti, kvůli kterým se musíte často přezouvat do balerínek či tenisek? V USA a Velké Británii letí kosmetická metoda, která chůzi na lodičkách značně zpříjemní. Jde ovšem o zákrok vhodný jen pro otrlé povahy – a sice vpichování botoxu do pat a chodidel.

V seriálu Sex ve městě se bez nich neobejdou stejně tak jako zpěvačka a módní návrhářka Victoria Beckham. O čem je řeč? Přece o vysokých podpatcích. Spousta žen si je oblíbila, protože díky nim vypadají nohy i postava opticky štíhlejší, a na muže tak působí jako magnet. V módním průmyslu se tedy hlásá: Čím větší, tím lepší. A tak roste počet žen, které si je neumí odepřít, a lékaři zaznamenávají nárůst těch, které pak přicházejí do jejich ordinací s nejrůznějšími zdravotními problémy.

Puchýři to zdaleka nekončí

Nošení extrémně vysokých „jehel“ je totiž často velmi bolestivé a způsobuje puchýře. Průzkum, který provedla britská Univerzita pediatrie mezi 2 000 ženami i muži, odhalil, že bolest přichází průměrně už po hodině a šesti minutách chůze na vysokých botách. Nejde však jen o momentální nekomfort, jejich stálé nošení může po letech zavinit i nepěkné deformace nohou, jako je vybočený palec, zborcená klenba, artritida nebo dokonce únavové zlomeniny a problémy s páteří.

Metoda jen pro bohaté

Proto je v současné době zejména v USA a Velké Británii na vzestupu metoda vpichování botoxu do chodidel, konkrétně do prstů, polštářků pod nimi a pat. Ty se pak stávají méně citlivé na nepohodlí vysokých lodiček. Jde o zákrok přezdívaný Loub job podle francouzského návrháře obuvi Christiana Louboutina, který extrémně vysoké boty přivedl na módní trh. „Není pochyb o tom, že podpatky nikdy nebyly tak vysoké jako nyní,“ nechal se Louboutin slyšet už v roce 2008. A jak známo, s jídlem roste chuť. Má to však i své nevýhody. „Dovedu si představit, že by se podobný zákrok provedl i v Česku, byl by ale velmi drahý vzhledem k velkému množství botoxu, který by byl při zákroku aplikován,“ myslí si primářka pražského Ústavu lékařství a kosmetiky Miroslava Pelechová, která mimo jiné pořádá školení aplikace botoxu.

Boubelky mají smůlu

Kromě toho upozorňuje, že efekt botoxu, který se vpichuje přímo do svalu, je pouze krátkodobý a látka se odbourá už v průběhu pěti měsíců. A je tu ještě jeden háček. „Podle mého názoru jde o zákrok, který mohou podstoupit pouze extrémně štíhlé ženy, u nichž výplň vlivem vyšší váhy nepovolí,“ říká Pelechová. I u těchto klientek je ale podle ní třeba individuálního přístupu. Záleží totiž také na tvaru nohy, který musí být na podobný zákrok vhodný. To vše vede Pelechovou k jedinému závěru: „Myslím si, že ve světě nikdy nepůjde o masový zákrok,“ uzavírá primářka.

Na jehlách už od dvanácti let

Jednou z žen, které jej podstoupily a netají se tím, je devětadvacetiletá aranžérka výloh Charlotte Glen z Londýna, která je i se svou výškou 177 centimetrů posedlá botami s vysokými podpatky. Za 40 párů utratila kolem 5 000 liber (asi 142 000 korun). „Nosím vysoké boty od dvanácti let a hodlám v nich i umřít. Podpatky dělají každou ženu krásnou a já nemůžu vyjít z domu, aniž bych je měla na sobě,“ přiznala Britka deníku The Sun. V jejím botníku najdete boty s podpatky o výšce sedm centimetrů až po závratné sedmnácticentimetrové „louboutinky“. Po šestnácti letech nošení těchto skvostů ale začala Charlotte trpět bolestí blížící se agónii, a to jak přes den, tak i v noci. Časem začala dokonce na nohách vídat žluté skvrny, které působily, jako by se její kosti chtěly protlačit skrz kůži ven. Přesto se podpatků nehodlala vzdát a místo toho v zoufalství navštívila londýnskou kliniku a rozhodla se pro aplikaci botoxu.

Co je to botox?
Botulotoxin, známý také jako botox, je toxická směs produkovaná bakteriemi Clostridium botulinum. Používá v kosmetice především na dočasné vyhlazování vrásek. Potlačuje totiž přenos signálů mezi nervy a svaly a při injekční aplikaci způsobí dočasné ochrnutí příslušného svalu, což vede k vizuálnímu vyhlazení vrásek.

Pryč s agonií

Charlotte si zákrok darovala k Vánocům, za proceduru zaplatila 320 liber (asi 9 000 korun) a je z ní nadšená. „Po injekcích to byl trochu zvláštní pocit, asi jako kdybych měla na nohou neviditelné polštářky a mé nohy sice nebyly viditelně větší, ale cítila jsem, jako by byly mohutnější a napuchlé. Poprvé po letech mě ale vůbec nebolely,“ svěřila se. Úspěšný zákrok Charlotte oslavila nákupem dalších „louboutinek“ za 400 liber (asi 11 300 korun) a nechala se slyšet, že si možná nechá botox vpichovat do nohou každých šest měsíců.

Marnivost? Ani nápad!

Charlotte mimo jiné vyučuje burleskní tanec a ohrazuje se proti těm, kteří tvrdí, že je marnivá. „Při práci musím vypadat skvěle a vysoké podpatky jsou toho součástí,“ říká. Podle ní je aplikace botoxu pro ženy jejího typu záchranou. Pokud tedy patříte k těm, které se pyšní štíhlou postavou, tučným kontem a nezdolnou touhou nosit vysoké jehly, můžete zákrok podstoupit ve Velké Británii. Provádí se například na klinice Birkdale v Merseyside na předměstí Liverpoolu, kde už v roce 2008 zaznamenali oproti předchozím rokům dvacetiprocentní nárůst klientek, které za bezbolestné nošení vysokých podpatků zaplatily 295 liber (asi 8 300 korun).

Klíčová slova: