První mobily mají už děti na prvním stupni základky, do školy chodí samy od deseti let

Kdy je ten správný čas dát dětem telefony?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dvě pětiny rodičů si myslí, že by první mobil mělo dítě dostat už v šesti či sedmi letech. Velmi často se ale jedná o obyčejný tlačítkový mobil. Smartphone by, podle názoru těchto rodičů, měly děti dostat až později, zhruba od deseti let věku výš. 

Podle 38 % rodičů je podle průzkumu společnosti Seznam.cz vhodné, aby první telefon dostalo dítě tlačítkový, 42 % rodičů má ale za to, že lze dětem pořídit rovnou smartphone. „Pětina rodičů by dětem mobil raději vůbec nedávala,“ říká Darek Pikálek, marketingový a uživatelský výzkumník Seznam.cz.

Pokud plánujete svou ratolest vybavit do nového školního roku mobilním zařízením, můžete zvolit Samsung Galaxy A40 v limitované edici Seznam. „Ten vám ihned po zapnutí nabídne aplikace české internetové jedničky, jako jsou například Mapy.cz, Seznam Zprávy, nebo Email. Telefon se dá pořídit v různých barevných provedeních za cenu 6 490 Kč,“ říká mluvčí Seznam.cz Aneta Kapuciánová.

Dovolená na první školní den

První školní den zůstává pro rodiče a děti v Česku významnou událostí, na kterou si ale často musí vybrat dovolenou. Vyplývá to z on-line dotazování společnosti Seznam.cz. Skoro všichni rodiče považují první den ve škole za výjimečný, pro děti proto drtivá většina z nich volí lepší oblečení. Téměř dvě třetiny z dotázaných je dokonce oblékají přímo slavnostně. 

Na oslavu prvního školního dne bere 60 % rodičů své dítě do cukrárny nebo restaurace, kde spolu úspěšné započetí školní docházky oslavují. Pro některé je tento den spojený i s drobnou investicí, dvě pětiny rodičů totiž kupují pozornost učitelce. „Papírový kornout se sladkostmi, který byl v minulém režimu neodmyslitelnou součástí nástupu do prvních tříd, už dnes ale není příliš rozšířenou tradicí. Dítěti ho dává méně než čtvrtina rodičů,“ doplňuje Darek Pikálek, marketingový a uživatelský výzkumník Seznam.cz.

Děti zpravidla chodí první den do školy s maminkou. Tatínek doprovází jen dvě třetiny z nich. Polovina Čechů si kvůli doprovázení dítěte první den školní docházky bere dovolenou. „Díky tomu, že máme v Seznam.cz pružnou pracovní dobu, tak není problém, aby se rodič po dohodě s nadřízeným dopoledne trochu zdržel. Kdy si práci udělá, je do značné míry na něm. Díky tomu se mohou partneři první školní den pohodlně prostřídat,“ uvádí manažer náboru Seznam.cz David Koláček. To je případ i další čtvrtiny Čechů, kterým v práci vyhoví tak, že mohou přijít později. Další část dotázaných pak volno řešit nemusí a buď nechodí do práce, nebo má volnou pracovní dobu. 

Děti chodí samy do školy od deseti let

Podle on-line dotazování společnosti Seznam.cz chodí děti v Česku téměř všechny do školy samy zpravidla od deseti let. Od tohoto věku je podle dotazování uživatelů Seznam.cz už téměř všichni rodiče považují za schopné chodit samostatně. Nejvíc rodičů si ale myslí, že děti mohou chodit do školy samy už od sedmi nebo osmi let. Na cestu je vybavují reflexními prvky.

A jak se děti do školy dnes dopravují? Dvě třetiny školáků na prvním stupni chodí do školy nebo ze školy pěšky a nosí reflexní prvky na tašce, botách nebo na oblečení. Děti jimi vybavit nikdy nezapomíná 56 % rodičů. „Neoblíbenějšími bezpečnostními prvky pro děti jsou reflexní vesty a aktovky s odrazkami,“ upřesňuje Kateřina Peštuková, manažerka nákupního rádce Zboží.cz.

Dvě pětiny školáků pak vozí rodiče autem. „Zpravidla jde o mladší děti, které navštěvují první nebo druhou třídu, a školáky v malých obcích,“ upřesňuje Darek Pikálek, marketingový a uživatelský výzkumník Seznam.cz. Děti nejčastěji doprovází do školy nebo ze školy rodiče, většinou maminka. Pomoc prarodičů využívá jen pětina rodin.