Aby nohy už nikdy netrpěly: Pár kroků a budou jako v bavlnce

Zvykněte si používat hydratační krém na nohy pokaždé, když vylezete z vany nebo ze sprchy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Věděli jste, že se naše nohy skládají z 26 kostí, svalů, vazů a šlach? Z hlediska počtu jednotlivých "dílů" jsou tedy poměrně složitou součástí našeho těla. A také nesmírně důležitou součástí - nohy nás nosí celý život, díky nim ujdeme pěknou porci kilometrů. Je tedy třeba se o ně řádně starat.

Představte si, že chodidla musejí s každým došlapem na zem absorbovat celou naši tělesnou hmotnost, při běhu pak může být náraz působící na nohy dokonce až dvanáctinásobkem naší váhy. A nejen to. Chodidla nám pomáhají udržet potřebnou rovnováhu a vzpřímený postoj těla.

Asi každý z nás nejednou pocítil bolest nohou, ať už spojenou s pocitem těžkých nohou, jejich natékáním, nebo dokonce s křečemi. Většina lidí má bohužel sklon bolest nohou ignorovat až do chvíle, kdy se stává nesnesitelnou. Je jasné, že v případě svých nohou bychom se měli zaměřit na více věcí než jejich hezký vzhled. Následujících šest tipů vám poradí, jak snadno lze udržet nohy zdravé, krásné a v co nejlepší kondici.

Padnoucí obuv 

Každá žena už jistě někdy alespoň chvíli nosila boty, které nebyly zrovna pohodlné. Ve skutečnosti je takových žen bohužel celkem hodně, které ve jménu módy pociťují při nošení super módních botiček značné nepohodlí i bolest. Pokud budete takové boty nosit delší dobu, můžete si přivodit dlouhodobou bolest chodidel nebo si je dokonce nevratně poškodit.

Nešetřete a nebojte se investovat do páru pohodlných polobotek s kvalitní podrážkou nebo do tenisek a noste je tak často, jak je to jen možné. Třeba i při cestě do práce. A hlavně obuv střídejte a na doma si pořiďte nejlépe zdravotní pantofle, které vašim nohám příjemně uleví.

Mějte proto na paměti, že ty z nás, které chodí nejčastěji v botkách na podpatcích, musejí svým nohám dávat častější přestávky. I když vám takové "jehly" skvěle padnou, mohou vám poškodit kosti v chodidlech. Také boty bez podpatku, zato s přední částí ve tvaru špičky, jsou nevhodné, mohou totiž způsobovat nejrůznější deformity prstů. 

Nohy mají v průběhu dne tendenci otékat, takže nejlepší čas k nakupování bot je v odpoledních hodinách či dokonce až k večeru, kdy jsou už nohy unavené. Právě díky tomu budete moci vybrat co nejpohodlnější boty, které vám padnou po celý den. Velikost chodidla se také může lehce měnit, proto vyzkoušejte velikost o půl čísla větší, než obvykle nosíte, třeba budete překvapeny.

Hodně bublinek

Tento tip se vám může zdát poněkud zvláštní, ale má logické opodstatnění. Mnoho lidí se totiž domnívá, že umýt si nohy znamená jen stoupnout si do sprchy a opláchnout se vodou. Nebuďte líní, sehněte se a svá chodidla pořádně namydlete. Jen tak docílíte skutečně hygienické čistoty nohou. Nevynechejte ani prostor mezi prsty, kde se udržuje vlhkost a tvoří se bakterie, které způsobují nepříjemný zápach.

Hydratujte, hydratujte, hydratujte

Vaše nohy zavřené po celý den v botách bývají večer opravdu unavené. Kůže na nich tak začíná být suchá, šupinatá či popraskaná. Zvykněte si používat hydratační krém na nohy pokaždé, když vylezete z vany nebo ze sprchy.

Používejte ideálně přírodní suroviny, jako je bambucké máslo, aloe vera a olivový olej, které jsou pro hydrataci nohou nejlepší, opravdu skvěle zvláčňují pokožku. Hydratační krém je lepší používat večer, aby se do rána dobře vsákl do pokožky, ale pokud budete mít pocit, že máte suché paty, aplikujte krém kdykoli během dne.

Oblékněte svá chodidla

Chození naboso je zdravé, ale samozřejmě záleží na tom, kde – ideální je trávník nebo písečná pláž, ale na městské dlažbě nebo na asfaltu to raději nezkoušejte. Pravdou je, že by vaše nohy měly být vždy co nejlépe chráněny, proto noste ponožky zejména při běhu nebo jízdě na kole. Jejich nošením alespoň trochu zmírníte nárazy při došlapu, ale zabráníte i hromadění vlhkosti mezi prsty a vzniku nepříjemných puchýřů.

Navíc tím, jak stárneme, ztenčuje se tuková vrstva v kůži na spodní straně chodidel, která také zčásti chrání před otřesy. Z ponožek vybírejte ty z bavlny, vlny a dalších přírodních tkanin nebo speciálních umělých vláken pohlcujících vlhkost. Nosit ponožky je dnes opět in.

Pořádně vydrhněte

Nechat si nohy hýčkat zkušenou pedikérkou je moc příjemné, ale stejným způsobem se můžete o své nohy postarat i doma. Dámy, začněte pravidelně používat peeling na chodidla, pokud jste to doposud nedělaly. Proti suché a šupinaté kůži funguje skvěle peeling s hydratačními účinky.

S použitím pemzy (dnes jsou k dostání i ty elektrické) jemně vydrhněte chodidla, paty, palce i bříška chodidel. Jen dávejte pozor, abyste nedrhly příliš tvrdě. Pokud budete dostatečně něžné, ale přesto důsledné, výsledek v podobě krásné hladké kůže se brzy dostaví.

Starý, ale pořád účinný

Posledním tipem je aplikovat na nohy silnou vrstvu hydratačního krému těsně před spaním a hned nato si natáhnout měkké bavlněné ponožky. Přes noc pronikne krém hluboko do pokožky a bude vaše chodidlo hydratovat ještě dlouho během následujícího dne. Za takovou péči vám nohy poděkují a navíc je téměř bez námahy.

Vaše nohy jsou nejdůležitějším dopravním prostředkem, jaký máte, proto si zaslouží řádnou a pravidelnou péči. Pokud se budete řídit těmito šesti radami, vaše nohy budou vypadat báječně a vy budete mít příjemný a hlavně bezbolestný pocit (nejen) při chůzi.

Klíčová slova: