4 nejčastější onemocnění, které vás mohou ohrozit po padesátce

Na jaké nemoci si dávat pozor?
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

S rostoucím věkem je i riziko onemocnění vyšší. Tělo je opotřebované, unavené, a proto potřebuje zvláštní péči. Na jaké onemocnění si dát pozor a jak se snažit předejít obtížím?

1. Osteoporóza

Riziko osteoporózy neboli řídnutí kostní tkáně se zhruba každých deset let zdvojnásobuje. V těle ubývá hormon estrogen, což zapříčiňuje vytváření pórů v kostech a následně jejich slábnutí. Osteoporóza se projevuje lámavostí kostí, bolestmi zad, sníženou pohyblivostí, zmenšením tělesné výšky a kyfózou (tvorbou hrbu).

  • Prevence

Důležitou součástí prevence je dostatek pohybu, pestrá strava a pravidelný přísun vitamínu D. Rozhodně byste neměli kouřit, pít velké množství alkoholu a užívat kortikoidy.

2. Potíže s klouby

Opotřebení kloubů jde s věkem ruku v ruce. Proto není nic výjimečného na tom, když se setkáte například s artrózou, revmatoidní artritidou nebo Bechtěrevovou nemocí. Potíže s klouby mohou mít za následek celkovou nepohyblivost.

  • Prevence

Zásadní prevencí je doplňování kolagenu, vitamínu D a vápníku. V některých případech lze bolestivé projevy zmírnit speciálními cviky, elektroterapií, magnetoterapií a masážemi. Pokud vazivo mezi kloubem a kostí zcela vymizí, kloub se musí vyměnit za kloubní náhradu.

3. Cukrovka

Existuje několik druhů cukrovky a netýkají se jen starších ročníků. Nevýhodou diabetu je fakt, že se projevuje bezpříznakově, a tak těžko poznáte, že ho máte. Proto není od věci absolvovat pravidelné preventivní prohlídky. Zvýšená hladina cukru v krvi vede ke komplikacím, jakými jsou například různá onemocnění srdce, ztráta citlivosti dolních končetin, poškození zraku, celkové zhoršení obranyschopnosti nebo ledvinové selhání.

  • Prevence

Jezte minimálně dva kusy ovoce a zeleniny denně, mléčné výrobky, libové maso, celozrnné pečivo. Sladkosti jíst můžete, ale s mírou. Pravidelně cvičte a dodržujte zásady rozmanité stravy.

4. Inkontinence

Nekontrolovatelný únik moči se nejčastěji vyskytuje u starších lidí z důvodu ochabnutí pánevního svalstva. Postihuje muže i ženy a dokáže nepříjemně zkomplikovat život. Inkontinence má několik příčin a stupňů závažnosti – léčba nechtěného úniku moči probíhá pomocí cviků, léků, nebo v nejhorším případě chirurgického zákroku.

  • Prevence

Účinnou prevencí je zdravý životní styl a správné cvičení, mezi které se řadí například Kegelovy cviky. Ty spočívají v tréninku pánevního svalstva a provádějí se stahováním a uvolňováním oblasti kolem stydké kosti.

TIP: Jestliže vás trápí inkontinence, vyzkoušejte vhodné pomůcky. Například inkontinenční vložky vás udrží v suchu a pohodě.