Co všechno byste měli vědět o studiu medicíny?

Na většinu fakult v České republice je termín podávání přihlášek 29. února
Zobrazit fotogalerii (3)
  |  Komerční sdělení

Studium medicíny je náročné a také něco stojí. Nebudete si muset kupovat jenom knihy, ale třeba i fonendoskop nebo lékařské oblečení.

Koncem roku začínají maturanti uvažovat o tom, na jakou vysokou školu si dají přihlášku. Medicína se opět stává atraktivním oborem. Za lékařskými fakultami k nám jezdí i cizinci, a to nejen ze Slovenska. 

Máte na to?

Studium medicíny je pro řadu lidí lákavé, ale je to opravdu jenom pro velmi systematické lidi, kteří jsou schopni poctivě studovat celoročně, a to po dobu šesti let. Pokud by vás nakonec všeobecné lékařství odradilo. V současné době se dají na lékařských fakultách po celé republice studovat i další obory, jako je dentální hygiena, fyzioterapie nebo všeobecné ošetřovatelství a podobně. 

Na většinu fakult v České republice je termín podávání přihlášek 29. února. Podrobnější informace vždy zjistíte na konkrétních stránkách školy. Výhodou je, že přijímačky na lékařské fakulty jsou většinou až v červnu, takže máte ještě možnost pořádně se připravit. Dobré je také navštěvovat kurz, který vás na přijímačky připraví. 

Některé fakulty mají přijímačky jednokolové, jiné dvoukolové. V prvním kole jsou většinou testy z chemie, fyziky a biologie. V 2. kole pak často narazíte na ústní pohovor. Některé fakulty ale na základě výsledků ze střední školy zkoušky odpouštějí.

Pokud se na lékařství nedostanete, můžete jít studovat tzv. nultý ročník. Musíte si pak ale opravdu rozmyslet, jestli studiu medicíny chcete věnovat tolik let a zda pro vás nebude lepší vybrat si jiný zdravotnický obor. 

Připravte se na finanční výdaje

Studium medicíny je samo o sobě velmi náročné, především do třetího ročníku. Řada studentů tak uvádí, že mít třeba nějakou brigádu při studiu je téměř nemožné. Řešením tak mohou být nějaké nárazové brigády ve chvílích, kdy budete mít více času. Možnost přivýdělku při studiu asi tedy bude omezená.

Počítejte také s tím, že v prvním a druhém ročníku budou relativně vysokým výdejem učebnice. Budete potřebovat anatomii, atlas anatomie, biofyziku, chemii, histologii, biochemii a další knihy. Zkuste si je proto sehnat z druhé ruky od starších studentů nebo po antikvariátech.

Dalším výdajem bude lékařský plášť, který budete potřebovat už od prvního ročníku. Budete ho muset nosit počas laboratorních cvičení. Na druhou stranu pitevní sadu, pokud nechcete, si kupovat nemusíte. Při praktikách z anatomie jsou k dispozici erární skalpely.

V třeťáku vás čeká koupě fonendoskopu

V třetím ročníku už začínají praxe, takže budete potřebovat další věci, jako je třeba bílé zdravotnické oblečení nebo zdravotnická obuv. Podstatnou věcí je také koupě fonendoskopu. Je to stále nejzákladnější vyšetřovací pomůcka, a tak si i studenti musí od začátku nacvičovat vyšetření auskultací.

Cena fonendoskopů se pohybuje od pár stovek až po desítky tisíc korun. Studenti si ale často rovnou kupují i dražší nebo si ho nechají dát jako dárek, jako je třeba klasika fonendoskop Littmann. Kvalitní fonendoskop usnadňuje poslech a tedy i celé vyšetření a určení správné diagnózy. Kromě toho kvalitní fonendoskop nebudete muset hned tak nahrazovat dalším. Některým lékařům vydrží desítky let.

Pokud stále váháte, zda se máte do studia medicíny pustit, rozhodnout vám určitě pomůže i přípravný kurz, kde sami uvidíte, co všechno se budete muset učit. Hodně se bavte s mediky, zkuste si najít zajímavé články na internetu nebo se pobavte s mladými doktory, kteří také nedávno ukončili studia, aby vám ještě shrnuli své čerstvé zkušenosti a řekli vám, zda to celé stálo za to.

Klíčová slova: