Čtyři tipy na romantické výlety v Jizerských horách

Přírodu i atmosféru si hned zamilujete
  |   zajímavost

Nejsou přeplněné turisty jako sousední Krkonoše. I proto nabízí Jizerské hory více klidu pro romantické výlety ve dvou. Návštěvníci zde obdivují drsnou krásu zalesněných kopců protkaných potoky a skalními věžemi i pohodlí a wellness služby v místních hotelích. Stále zde také v muzeích a památnících žije vzpomínka na slavnou sklářskou minulost tohoto kraje, odkud se bižuterie a sklo vyvážely do celého světa.

Vyhlídka Paličník

Severní úbočí Jizerských hor leží na hranici s Polskem a je bohaté na krásné výhledy. K těm nejpůsobivějším patří ten na vrcholu Paličník. Vede sem žlutá turistická značka z obce Bílý Potok, která prochází pod skalními věžemi a malými vodopády. Na vrchol stoupají kamenné schody, které končí na plošině, kde je dřevěný kříž a železné zábradlí a návštěvníci se odtud mohou pokochat panoramatickým výhledem na severní stranu Jizerských hor, Lužické hory a Krkonoše nebo Frýdlantsko.

Sklářská osada Kristiánov

K nejhezčím památkám na sklářské řemeslo v Jizerských horách patří bývalá osada Kristiánov. Ležela uprostřed lesů na úpatí Černé hory a dá se k ní dojít po naučné stezce Cesta jizerskohorských sklářů začínající u Muzea skla a bižuterie v Jablonci. V 70. letech 18. století tu podnikatel Johann Leopold Riedel vystavěl sklárnu, kolem které vyrostla malá osada včetně školy a hřbitova. Sklárna vyráběla skleněné tyčinky, ze kterých se vyráběla bižuterie. Výrobu ukončil v roce 1887 požár, ve kterém sklárna lehla popelem. Stejný osud potkal i panský dům, který fungoval jako turistická ubytovna, než ho v 30. letech minulého století zabrala československá armáda a který následně také vyhořel.

Historii osady a jeho obyvatel přibližuje expozice v bývalém domku skláře Fuchse, tzv. Liščí boudě. Pečlivě zrekonstruované roubené stavení s kachlovými kamny v minulosti sloužilo i jako hospoda, uchovává vzpomínku na slavné časy jizerskohorských sklářů i rozmanité rostliny a živočichy místních hor. Stěžejním exponátem zůstal trojrozměrný model celé osady Kristiánov v době její největší slávy. Na doprovodných panelech se návštěvníci dozví to nejdůležitější z historie osady, podrobnosti o jednotlivých, dnes již neexistujících budovách a jejich obyvatelích,“ uvádí podrobnosti Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Wellness v Jablonci

Odpočinek po náročných vycházkách návštěvníci Jizerských hor najdou v místních wellness hotelích. Oproti nedalekým Krkonoším jsou zde příznivější ceny, služby jsou přitom špičkové. Pevné sepětí s kulturním dědictvím a přírodními krásami Jizerských hor udržuje hotel Rehavital v Jablonci nad Nisou.

„To nejlepší z našeho regionu hosté poznají všemi smysly. Na snídani ochutnají jizerské regionální produkty, vzduch na chodbách je provoněný vůněmi místní přírody a ve wellness na vlastní kůži poznají jizerské bylinky. V naší prodejně také nabízíme výrobky místních malých firem a řemeslníků,“ popisuje manažerka hotelu Ladislava Moskalová.

Jablonecké vily

Při návštěvě města Jablonec nad Nisou mohou lidé obdivovat i architekturu místních měšťanských vil. Devět nejznámějších domů představuje stezka začínající u Linkeho domu v Máchově ulici. Polyfunkční stavba v centru města zaujme expresionistickou architekturou a fasádou obloženou klinkerovými obklady. Celkové pojetí stavby i vysoce odolné obklady byly reakcí na náročné místní podnebí. Vily jabloneckých podnikatelů bratrů Jägerových v ulici 28. října jsou si podobné, protože je obě projektoval architekt Robert Hemmrich ve stylu pozdní geometrické secese.

Veřejnosti přístupná je neoklasicistní Löblova vila, ve které sídlí restaurace, a zachovala se zde část interiéru. Milovníky architektury možná zaujme na první pohled „obyčejná“ Kantorova vila ve tvaru krychle, která však skrývá víceúrovňové členění pater. Projektoval ji Heinrich Kulka, žák světoznámého Adolfa Loose, pro nějž byla netradiční práce s vnitřním uspořádáním typická. Posledním zastavením na stezce je Háskova vila nad jabloneckou přehradou zasazená v rozlehlé zahradě. „Dům postavený podle návrhu architekta Heinricha Lauterbacha je odborníky považován za jednu z nejkrásnějších ukázek aerodynamického funkcionalismu a vynikajícím příkladem spojení stavby a přírody,“ popisuje text Informačního centra města Jablonec.

Zdroje: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Informační centrum města Jablonec, Kudyznudy.cz, Hotel Rehavital

KAM DÁL: Rakovina v ústech může postihnout i nekuřáky. Jak poznat bulku v puse a kdy je naděje na léčbu, vysvětlil lékař.

Klíčová slova: