Cukroví z ovesných vloček má spoustu zdravotních výhod: Pomůže i se snížením vysokého cholesterolu

Ovesné vločky nám mohou pomoci mimo jiné i s regulací hladiny cukru v krvi
  |   zajímavost

Pokud se o Vánocích nechcete nijak omezovat, ale zároveň chcete podpořit svoje zdraví, upečte si cukroví z ovesných vloček. Chutná stejně dobře jako to klasické! Na rozdíl od vanilkových rohlíčků nebo lineckého vám přinese také celou řadu zdravotních benefitů.

Většina z nás si několik kousků cukroví k odpolední kávě o Vánocích neodepře. Měli bychom si ale dávat pozor na celkové množství cukru v naší stravě a vyhýbat se nadměrné konzumaci sladkých pochoutek.

Pokud si nechcete sladké hody odepřít, ale zároveň se bojíte o své zdraví, zkuste to zdravěji. Stačí si jen mimo klasické druhy cukroví nebo místo některých z nich upéci vánoční cukroví z ovesných vloček, které podporují náš celkový zdravotní stav, jak informuje Healthline.

Ovesné vločky snižují vysokou hladinu cholesterolu v krvi

Vysoká hladina cholesterolu v krvi může vést ke vzniku vážných srdečních chorob, které jsou celosvětově hlavní příčinou předčasných úmrtí.

Tento druh vloček totiž obsahuje speciální typ vlákniny s názvem beta-glukan, která dokáže snižovat hladinu celkového i špatného (LDL) cholesterolu v našem krevním oběhu.

Regulace hladiny cukru v krvi pomocí ovesných vloček

Jídla obsahující ovesné vločky nám mohou pomoci s regulací hladiny cukru v krvi a vyhnout se tak jejímu nadměrnému zvýšení a zdravotním komplikacím, které jsou s tímto nebezpečným stavem spojeny.

Na hladinu cukru v krvi by si měli dávat pozor zejména lidé s nadváhou nebo pacienti trpící diabetem druhého typu.

Ovesné vločky a hubnutí

Ovesné vločky nám mohou pomoci dokonce i se ztrátou hmotnosti. Díky jejich vysokému obsahu vlákniny nás totiž zasytí na dlouhou dobu a jejich konzumací tak předcházíme přejídání. Beta-glukan obsažený v ovesných vločkách oddaluje vyprázdnění žaludku a společně s tím i pocit hladu.

Cukroví z ovesných vloček

Zkuste si upéct zdravou verzi vánočního cukroví.

Potřebujete:

  • 300 g ovesných vloček
  • 250 g bílé celozrnné mouky
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1,5 čajové lžičky skořice
  • špetku soli
  • 50 g jablečného protlaku
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 velké vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 120 g medu
  • 50 g rozinek
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

Stačí jen ve střední míse smíchat ovesné vločky, mouku, skořici, prášek do pečiva a sůl. Poté v menší misce smíchejte všechny zbylé ingredience (kromě rozinek a vlašských ořechů) a nakonec postupně smíchejte tekuté ingredience s těmi suchými.

Těsto nechte zhruba 30 minut odpočívat, vytvarujte z něho malé placičky, posypte je rozinkami a vlašskými ořechy (ořechy a rozinky zatlačte do těsta) a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 9 až 10 minut a máte hotovo.

Zdroj: Healthline, Wellplated

KAM DÁL: Nestihli jste upéct cukroví? Jednoduché nepečené pochoutky zvládnete za pár minut..