Dlouhověkost: Přidejte si roky života navíc pomocí tří druhů hub

Houba s názvem hericium podporuje mimo jiné i správnou funkci našeho mozku
  |   zajímavost

Dlouhověkosti se snaží dosáhnout asi každý z nás, mohou nám k tomu pomoci i houby, a to zvláště tři specifické druhy této pochoutky. Stačí je jen pravidelně zařadit do našeho jídelníčku a jednoduše si tak můžeme přidat hned několik let navíc.

Každý z nás se chce dožít co možná nejvyššího věku, spolu s přibývajícími roky se ale bohužel zvyšuje i pravděpodobnost vzniku celé řady závažných onemocnění. Výzkumy ale naznačují, že pravidelná konzumace některých druhů hub nám může pomoci riziko vzniku chorob spojených s vysokým věkem snížit a zvýšit tak naše šance na dosažení dlouhověkosti.

Výzkum, který zahrnoval 601 893 jedinců, poukázal na to, že zařazení hub do našeho jídelníčku je spojeno se snížením rizika předčasného úmrtí.

Zdravotní benefity hub

Houby mají velmi nízký obsah kalorií, ale jsou přímo nabité živinami. Pomáhají tak mimo jiné snižovat i riziko obezity, která je rizikovým faktorem vzniku celé řady vážných onemocnění. Houby jsou také ideální pro ty, kteří mají vysokou hladinu cholesterolu v krvi, nebo trpí celiakií. Neobsahují totiž lepek, ani cholesterol.

Obsahují ale vysoké množství fytochemikálií, polysacharidů, minerálů a vitamínů, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Mezi tyto prospěšné bioaktivní sloučeniny patří mimo jiné beta-glukan, měď, selen, vitamín C a další. Jdou tedy ideální složkou zdravého jídelníčku.

Houby, které byly během růstu vystaveny slunečnímu záření, jsou dokonce zdrojem vitamínu D.

To ale není vše. Pravidelná konzumace této potraviny nám může pomoci v obraně našeho organismu před škodlivými volnými radikály a zabránit tak poškození buněk v těle. Poškození buněk může vést ke vzniku celé řady vážných onemocnění, mezi které patří mimo jiné i rakovina.

Housenice čínská

Houba s názvem housenice čínská, zvaná také cordyceps, je pro své neuvěřitelné zdravotní benefity používána již po celá staletí. Studie dokazují, že má antidiabetické, protinádorové, antioxidační účinky, také podporuje sexuální potenci a působí proti stárnutí.

Chaga

Tento druh houby patří mezi ty nejsilnější zdroje antioxidantů na světě. Mimo své antioxidační účinky, které nám pomáhají s prevencí vzniku celé řady onemocnění včetně rakoviny, nám pravidelná konzumace chagy může pomoci mimo jiné také snížit hladinu cholesterolu v krvi. Chaga má také díky svému složení schopnost snižovat krevní tlak a posílit naši imunitu.

Hericium

Houba s názvem hericium, které se říká také lví hříva, se používá zejména v asijských zemích, a to jak v tamní kuchyni, tak i jako doplněk stravy. Hericium totiž skvěle chutná, pokud tento druh houby dobře připravíte, lze ji chuťově přirovnat k humřímu masu.

Obsahuje celou řadu bioaktivních složek, které podporují zejména správnou funkci našeho mozku, srdce a střev.

Zdroj: Healthline, Nutrition Journal

KAM DÁL: Vlašské ořechy: Prevence proti rakovině i podpora trávení.

Klíčová slova: