Hrady a zámky, které stojí za návštěvu: 10 tipů na výlet za každého počasí

Zámek Žleby je velkolepé romantické sídlo rodu Auerspergů, ve kterém se dodnes nacházejí rozsáhlé sbírky zbraní i luxusního nábytku
Zobrazit fotogalerii (10)
  |   zajímavost

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. Kdo by neznal slavnou hlášku z Rozmarného léta, kterou lze v pohodě aplikovat na začátek letošních prázdnin? Venku je všechno možné, jen léto počasí připomíná jen málo. Na výlety je však možné vyrazit i za deště. Třeba do středočeského kraje, kde je obrovská koncentrace památek. Úžasné hrady a zámky tu jsou pomalu na každém rohu. Vybrali jsme pro vás ty, které opravdu stojí za to.

Většina lidí pořád sní o dovolené u moře, případně o cestách do zahraničí. Spousta z nich ale ještě nepoznala krásu naší maličké země. Střední Čechy jsou plné krásných hradů a zámků. Prakticky každé město nějakou podobnou pamětihodnost má a my si představíme deset těch, které jsou největším lákadlem pro turisty a ideálním tipem na víkendový výlet.

Karlštejn

Začněme hned asi tou největší parádou, kterou ve středočeském kraji najdeme. Karlštejn je místem, kam se ročně vypraví tisícovky turistů. Největším lákadlem je bezesporu 129 deskových obrazů Mistra Theodorika v Kapli sv. Kříže, unikátní hradní studna či replika Svatováclavské koruny českých králů.

Kdy: Na prohlídkové okruhy můžete dle výběru vyrazit od 9 do 18 hodin.
Vstupenky: Je možné zakoupit online nebo na místě - ceny se liší dle vybraného okruhu. Kompletní přehled najdete zde.

Konopiště

Zámek se nachází nedaleko Benešova, zhruba 40 kilometrů od Prahy. Konopiště právem patří k nejvýznamnějším kulturním památkám u nás. Hodnotná je především stavba, v jejíž hmotné struktuře se dochovaly podstatné části mohutné středověké pevnosti. Atraktivní je i vybavení se vzácnými uměleckými sbírkami a technickými památkami. 

Kdy: Na prohlídkové okruhy můžete dle výběru vyrazit od 9 do 17 hodin.
Vstupenky: Je možné zakoupit online po rozkliknutí nabídky. Ceny se liší dle vybraného okruhu. Kompletní přehled najdete zde.

Křivoklát

Tento hrad patří k nejvýznamnějším a nejstarším královským u nás. Tyčí se v lesnaté krajině nad údolím Rakovnického potoka v CHKO Křivoklátsko. Budovy a věže hradu pocházejí z různých období od 12. do 18. století. Málokdo už však ví, že místo bylo osídleno již v pravěku. Svědčí o tom nálezy z doby bronzové.

Kdy: Na prohlídkové okruhy můžete dle výběru vyrazit od 9 do 18 hodin.
Vstupenky: Je možné zakoupit online nebo na místě - ceny se liší dle vybraného okruhu. Kompletní přehled najdete zde.

Mnichovo Hradiště

Barokní zámek naleznete asi patnáct kilometrů od Mladé Boleslavi. Práce na původně renesančním sídle započal Václav Budovec z Budova. Stavba nabízí krásné historické interiéry a také okruhy Zámecké divadlo a Lapidárium, během kterých se dostanete do kostela sv. Tří králů nebo kaple svaté Anny. 

Kdy: Na prohlídkové okruhy můžete dle výběru vyrazit od 8.45 do 16 hodin.
Vstupenky: Je možné zakoupit online nebo na místě - ceny se liší dle vybraného okruhu. Kompletní přehled najdete zde.

Točník

Hrad Točník je velmi zajímavý hlavně díky tomu, že tvoří společně s Žebrákem nejzachovalejší souhradí u nás. Kromě samotného hradu budete moci obdivovat i jeho dominantní postavení v krajině a úchvatný rozhled po dalekém okolí. Žilo se tu už ve druhé polovině 1. tisíciletí před naším letopočtem.

Kdy: Na prohlídkové okruhy můžete dle výběru vyrazit od 9 do 18 hodin.
Vstupenky: Je možné zakoupit online nebo na místě - ceny se liší dle vybraného okruhu. Děti do 18 let zaplatí 60 Kč, dospělí 150 Kč, kompletní přehled najdete zde.

Veltrusy

Zámek Veltrusy se nachází v nádherné krajině dolního Povltaví. Barokní stavba je nyní doplněna parkem s pavilóny, mosty či neogotickým mlýnem. Najdete zde i umělé jeskyně. Také proto si místo oblíbili filmaři. Natáčel se tu například slavný snímek Amadeus, Rudý baron, Král Ubu, Učitel tance a další. Zámek byl poničen při povodních v roce 2002. 

Kdy: Na prohlídkové okruhy můžete dle výběru vyrazit od 10 do 17 hodin.
Vstupenky: Je možné zakoupit online nebo na místě - ceny se liší dle vybraného okruhu. Kompletní přehled najdete zde.

Vrchotovy Janovice

Zámek tak trochu připomíná anglický hrad, jelikož je krásně zdoben věžičkami a výklenky. K tomu všemu je navíc obklopen nádherným parkem. Dostat se k němu můžete i přes naučnou stezku, která nese jméno poslední majitelky zámku. Dříve se tu setkávaly známé osobnosti politického a kulturního života jako třeba Karel Čapek, Alice Masaryková nebo Max Švabinský.

Kdy: Na prohlídkové okruhy můžete dle výběru vyrazit od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin, v pondělí a v úterý je zavřeno.
Vstupenky: Je možné zakoupit online nebo na místě - základní vstupné je za 120 Kč, snížené za 80 Kč.

Žleby

Zámek na první pohled okouzlí svým jemným půvabem a atmosférou. Nejprve zde možná neuvidíte žádné úpravy, ovšem ve skutečnosti byl bývalý středověký hrad daleko jednodušší. Dokonalý vzhled získal až při romantické úpravě v 19. století. Zajímavostí je, že hrad v roce 1356 od Anežky z Landštejna koupil Karel IV.

Kdy: Na prohlídkové okruhy můžete dle výběru vyrazit od 9 do 17 hodin.
Vstupenky: Je možné zakoupit online nebo na místě - ceny se liší dle vybraného okruhu. Kompletní přehled najdete zde.

Hořín

Pouze pár kilometrů od Mělníka se nachází rozsáhlá stavba zámku Hořín. Jeho současný stav sice nepovoluje přístup veřejnosti, nicméně určitě stojí za prohlídku alespoň exteriér a také krásný zámecký park. Původně lovecký zámeček byl několikrát přestavován, žádný z nových majitelů zřejmě nebyl spokojen s jeho momentálním vzhledem.

Kdy: Otevírací doba je od 9 do 17 hodin, v pondělí je zavřeno.
Vstupenky: Ceny vstupenek jsou od 40 Kč do 1500 Kč (včetně návštěvy vinných sklepů)

Jemniště

Pokud chcete zkusit život na zámku, zkuste Jemniště asi osm kilometrů od Benešova. Velmi krásný je také zámecký park, který je v anglickém stylu. Dnes je zámek ve vlastnictví Jiřího Sternberga, syna Jana Bosco Sternberga, který se v roce 1992 přihlásil o majetek, jenž byl jeho rodině zabaven komunisty. Majitelé obývají levé křídlo zámku.

Kdy: Na prohlídkové okruhy můžete dle výběru vyrazit od 9 do 18.30 hodin.
Vstupenky: Ceny vstupného jsou od 180 Kč do 480 Kč.

Zdroj: Česká televize, webové stránky hradů a zámků

KAM DÁL: Sofinka ze seriálu ZOO: Před kamerou a na pódiu je můj nádherný svět, říká Adélka Hesová (7).

Klíčová slova: