Jak chytře a jednoduše ušetřit při vaření: Kde děláte chybu?

Ušetřit při vaření vám pomůže mimo jiné i příprava jídelníčku
  |   zajímavost

Náklady na život se vyšplhaly do astronomických výšin, většina domácností se tak snaží ušetřit, kde se jen dá. Kromě elektřiny a plynu ale můžeme ušetřit i při vaření. Dokonce i ty nejmenší částky se vám totiž za rok nasčítají do stovek až tisíců korun.

Existuje hned několik jednoduchých způsobů, jak ušetřit při vaření, aniž byste se museli omezovat. Stačí si jen osvojit několik jednoduchých tipů a triků, které vám pomohou s tím, abyste za jídlo neplatili více, než musíte.

Jeden den bez masa

Jednou z těch nejdražších ingrediencí na našich nákupních seznamech bývá maso. Pokud se tedy snažíte ušetřit, můžete si vybrat jeden den v týdnu, kdy se konzumaci masa vyhnete. Bílkoviny, které maso obsahuje, jsou sice velmi důležité pro naše celkové zdraví, ale můžete je získat i z mnohem méně nákladných zdrojů, jakými jsou třeba luštěniny.

Vynechání masa jeden den v týdnu navíc prospěje i vašemu zdraví. Lidé, kteří konzumují menší množství masa, mají menší pravděpodobnost, že u nich vznikne onemocnění srdce, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Vyhněte se luštěninám v plechovce

Místo luštěnin v plechovce používejte v kuchyni ty suché. Fazole v plechovce mohou být sice o něco rychlejší na přípravu než ty ze sáčku, ale připlatíte si za ně. Navíc stačí jen suché luštěniny přes noc namočit do vody a jejich příprava na plotně se znatelně zkrátí, navíc se tak zbaví všech škodlivých látek

Plánujte!

Za každou cenu se vyhněte návštěvě supermarketu bez nákupního seznamu. Ideální je, pokud si vždy o víkendu naplánujete jídelníček na následující týden a poté si uděláte nákupní seznam ingrediencí, které k přípravě daných jídel potřebujete.

V opačném případě totiž s největší pravděpodobností nakoupíte celou řadu potravin, které vůbec nepotřebujete, a zároveň zapomenete na některé z těch, které jsou k přípravě pokrmů na následující týden nezbytné.

Domácí omáčky, směsi koření a dresingy

Vyhněte se nákupu drahých předpřipravených dresingů, omáček a kořenicích směsí. Můžete si je totiž doma připravit poměrně lehce, rychle a navíc i levně.

Jak na výrobu domácího houbového koření najdete zde.

Lze je dokonce i připravit ve velkém a skladovat je v lednici, budete je tak mít vždy po ruce. Můžete tak ušetřit stovky korun měsíčně.

Zdroj: Book Culinary Vacations, Mayo Clinic

KAM DÁL: Jak posílit imunitu: Pomůže i lahodná polévka.