Jak posílit imunitu: Pomůže i lahodná polévka

Posílit imunitu vám pomůže mimo jiné i polévka s červenou čočkou
  |   zajímavost

Spolu s ochlazujícím se počasím je nutné nejen vyměnit letní oblečení za to podzimní, ale také posílit naši imunitu. Jedině tak odoláme nejrůznějším bakteriím a virům, které na nás číhají na každém rohu.

K posílení imunity není nutné nakupovat nákladné doplňky stravy. Posílit vaši obranyschopnost můžete i levně a chutně.

Stačí se jen ujistit, že ve vaší stravě přijímáte dostatek vitamínů a dalších živin, které jsou pro správné fungování vašeho imunitního systému stěžejní.

Důležité je se při posílení naší imunity soustředit zejména na následující vitamíny, jak na svém webu uvádí Cleavelandská klinika:

  • vitamín C – najdete ho ve špenátu, kadeřávku, paprikách, jahodách, citrusech, růžičkové kapustě a dalších potravinách
  • vitamín E – vyskytuje se zejména v mandlích, arašídech, slunečnicových semínkách a v lískových oříškách
  • vitamín A – jeho vysoké množství obsahují mimo jiné mrkve, batáty, dýně a tmavá listová zelenina
  • vitamín D – najdete ho zejména v tučných rybách, jako je losos, tuňák a makrela
  • folát – vyskytuje se mimo jiné v obohaceném pečivu, rýži a těstovinách
  • železo – jeho vysoké množství najdete mimo jiné i v kuřecím mase a krůtím mase, brokolici, kadeřávku a dalších
  • selen – vyskytuje se především v mořských plodech, v mase a v játrech
  • zinek – najdete ho v mimo jiné i v ústřicích, jogurtu, krabím mase a cizrně

Polévka na posílení imunity

S posílením imunitního systému vám pomůže i zeleninová polévka, která má v sobě celou řadu ingrediencí obsahujících vitamíny a živiny potřebné ke zvýšení naší obranyschopnosti.

Potřebujete:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 cibuli, nakrájenou na drobno
  • 6 stroužků česneku
  • 1/2 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1 čajovou lžičku kurkumy
  • 1/2 čajové lžičky sladké papriky
  • 1 čajová lžíce citronové šťávy
  • 1 velká sladká paprika nakrájená na kostičky
  • 1 plechovka cizrny
  • 250 g červené čočky (opláchnuté a nevařené)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • dva větší listy kadeřávku natrhané na malé kousky
  • sůl

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a osmažte ji dozlatova, poté přidejte česnek a zázvor a smažte na mírném plameni zhruba jednu minutu.
  2. Poté přidejte kurkumu a sladkou papriku a směs smažte zhruba další minutu.
  3. Přidejte citronovou šťávu, batáty, cizrnu, čočku a zeleninový vývar. Směs přiveďte k varu.
  4. Polévku nechte probublávat zhruba po dobu 15 až 20 minut do té doby, než budou batáty měkké, a polévku lehce osolte.

Zdroj: Cleaveland Clinic, I Heart Vegetables

KAM DÁL: Jak se jednoduše zbavit odolného tuku i během menopauzy.