Jak co nejlépe využít elektrické ohradníky pro zabezpečení výběhu

Bezpečnost výběhu je starostí chovatele a majitele zvířat, který je povinen připravit co možná nejlepší podmínky
  |  Komerční sdělení

Koně, ovce, kozy i další stádová zvířata, pro která připravíte pastvu a venkovní výběh, potřebují být dostatečně zabezpečená proti útěku. K tomuto účelu slouží ohrazení, kdy kromě dříve využívaných běžných možností můžete zvýšit bezpečnost díky přidání elektřiny. Když potřebujete kvalitní elektrické ohradníky, které perfektně splní svou službu, je dobré vědět, co všechno je potřeba zakoupit a jaké parametry sledovat. A právě z toho důvodu vznikl tento článek s několika praktickými radami a tipy.


Bezpečný výběh

Bezpečný výběh je důležitý zejména pro samotná zvířata. Při útěku si totiž mohou užít trochu zábavy, ale hlavně se mohou zranit, případně poškodit majetek či zdraví jiných lidí. Bezpečnost výběhu je starostí chovatele a majitele zvířat, který je povinen připravit co možná nejlepší podmínky. Ohrazení po celém obvodu daného prostoru by mělo být nepřerušené v dostatečné výšce vzhledem k chovaným zvířatům. Nižší ohradník postačí pro pastvinu s ovcemi, ale pozemek, kde se budou pást velcí koně, má vyšší nároky na kvalitu a výšku oplocení. 

Výběr ohradníku správné výšky

Právě výška ohradníku je důležitým faktorem. Obecně platí, že čím větší, tím lepší. Zejména v souvislosti s chovem koní, kteří by zvládli příliš nízký ohradník jednoduše přeskočit. Kromě výšky je však potřeba přidat také hustotu. Ideální je kombinace alespoň dvou zábran v podobě lanek. To slouží pro zabránění podlezení menšími a vynalézavými zvířaty. Dobrý je také síťový ohradník, který se využívá zejména pro ovce, kozy a podobná menší zvířata. 

Nezapomeňte na žádnou součástku

Pod elektrickým ohradníkem si představte celý soubor důležitých věcí. Jde o sloupky, lanka, dráty, izolátory, pásky a podobně. K tomu všemu je potřeba přidat vypínač a samozřejmě zdroj elektrického proudu. Pro kontrolu výběhu, že všude proud funguje a nejsou zde nechráněná místa, slouží digitální zkoušečka. S její pomocí otestujete aktuální napětí v ohradníku a ověříte, že funguje všude stejně. Záležet si dejte také na výběru a zařízení branky. 

Pohodlně vybírejte a nakupujte na internetu

A kde elektrický ohradník pořídíte? Celý nákup všech klíčových součástek zvládnete přes internet na specializovaném e-shopu. Ještě před samotným vkládáním položek do virtuálního košíku si však důkladně ověřte, jaké množství materiálu bude potřeba. Co se týká lanek, tyček a drátků, hodí se mít určitou rezervu pro případ poškození či lehce chybného výpočtu. I nejlépe zařízený výběh je totiž potřeba pravidelně kontrolovat a i přes velmi dobrou kvalitu není životnost jednotlivých komponent neomezená, takže se může stát, že bude vyžadována oprava či doplnění určitého poškozeného prvku.