Jak je to s mytím dětí? Příliš časté koupání pro ně může být nebezpečné

Klasická mýdla jsou určená pouze pro mytí rukou
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Protestují vaše děti vůči večernímu koupání? Věřte nebo ne, dnešní věda jim vychází vztříc. Proč by se děti neměly koupat tak často a kolikrát týdně by měly vanu či sprchu navštívit? To jsou otázky, které rezonují mezi rodiči i odborníky. Jaká je tedy pravda?

Experti z Americké akademie dermatologie (AAD) vytvořili pravidla, která stanovují, jak často a jakým způsobem se mají děti ve věku od šesti do jedenácti let mýt. Pokyny pro hygienu dětí jsou daleko shovívavější, než tomu je u dospělých.

Každodenní umývání je naprosto zbytečné, a dokonce naopak může působit i škodlivě. Sprchování stačí klidně jednou nebo dvakrát týdně. Podobně je to i u umývání vlasů, tam si klidně děti vystačí s jedním mytím za deset dní.

Co tedy sprcha?

Především by se měla užívat po sportovní činnosti s výjimkou plavání. V tomto případě klidně postačí jen proud čisté vody, aby se z pokožky odstranil nebezpečný chlór. Přísná hygiena ale naopak platí u rukou, které je třeba si umýt v průměru osmkrát denně, hlavně před jídlem nebo také po styku se zvířaty.

Tekutá mýdla a gely se ředí. Jde o směsi syntetických látek, jejich snášenlivost se odvíjí od typu povrchově aktivních látek a na množství změkčujících látek.

Problém každodenní hygieny je čím dál aktuálnější, jelikož byly prokázány ochranné funkce kožního mikrobiomu, citlivého ekosystému tvořeného mikroby, které sídlí na naší pokožce a chrání ji.

Agresivní mýdla a šampóny mikrobiomy ničí. Právě u dětí jsou tyto organismy klíčové v tom, že tvoří silnější imunitní systém. Odstranění mikrobiotické flóry a poškození hydrolipidového filmu vytvářejí prostředí, které je velmi aktraktivní pro infekce a atopické dermatitidy.

Souvislost mezi přehnanou čistotou a alergiemi

Lékaři v dnešní době mají podezření, že vznik ekzémů a infekcí kůže souvisí s alergiemi dětí a dospívající mládeže na některé potraviny. Dermatologové se proto neomezují jen na to, aby varovali rodiče, kteří prosazují přílišnou hygienu, ale také vysvětlují, jak se chovat v otázce hygieny.

Na začátku určitě stojí pečlivé čtení etiket. Zlaté pravidlo, že méně je někdy více, platí především pro ty úplně nejmenší. Nejlepší mycí gely, šampony a pěny do koupele jsou ty, které obsahují dohromady co nejméně ingrediencí.

Naopak těm, které jsou příliš parfumované, barevné a plné různých přísad, je lepší se vyhnout pořádným obloukem. Pozor je ale třeba si dávat i na esenciální oleje a produkty, které jsou založeny na bázi bylinek, protože mohou kůži podráždit a vyvolat svrbění.

Pokud se budeme bavit o mýdlech, tak v obchodech je skutečně široká možnost výběru. Klasická mýdla jsou určená pouze pro mytí rukou. Američtí dermatologové hojně doporučují marseillské mýdlo, které se získává z olivového oleje a které se dá použít klidně i na umytí celého těla.

Pěna do koupele ano nebo ne?

Potom je tu ještě oblíbená pěna do koupele. Někteří odborníci radí používat jen dvě lžičky na jedno koupání. Za vhodnější jsou pro jemnou dětskou pokožku považovány olejové koupele. Děti je ale třeba během nich hlídat, jelikož mohou poměrně snadnou sklouznout. Pokud je pokožka podrážděná, pak se doporučuje do koupele využít rýžový nebo ovesný škrob.

A jak řešit hygienu v době, kdy nejste doma? Ruce dětem můžete umýt pomocí čisticích ubrousků, které jsou často napuštěny roztokem povrchově aktivních látek s antimikrobiálními ingrediencemi.

KAM DÁL: Koronavirus jako strašák školáků: Jak posilovat imunitu v kolektivu proti neznámým virům a bakteriím.

Klíčová slova: