Jak lehce zhubnout po menopauze? Nejde o dietu, ani o cvičení

Jedním z důvodů, proč se ženám po menopauze nedaří lehce zhubnout, je i stres
  |   zajímavost

Pro ženy po menopauze je ztratit několik přebytečných kil mnohem náročnější než před touto tělesnou změnou. Jedním ze symptomů přechodu je totiž i ztráta energie, se kterým jde ruku v ruce i přibírání na váze.

Web Mayo kliniky definuje menopauzu jako proces, který nastává u žen už od 40. roku a projevuje se zastavením menstračního cyklu. Jde o přirozený biologický proces, neznamená to ale, že jeho symptomy nemohou být nepříjemné.

Mezi příznaky menopauzy patří mimo jiné:

noční pocení

návaly horka

problémy se spánkem

časté změny nálad

vypadávání vlasů

suchá pokožka

nabírání na váze

zpomalení metabolismu

nepravidelná menstruace

S těmito symptomy přicházející menopauzy nebo přechodu se ale naštěstí lze vyrovnat pomocí hned několika způsobů. Těmi nejúčinnějšími způsoby zmírnění nepříjemností, které tento přirozený proces doprovází, jsou změny životního stylu a hormonální terapie.

Na vině je stres

Výživová specialistka Pippa Campbell pro Express prozradila, jak přesně mohou ženy po menopauze lehce shodit přebytečná kila právě pomocí jednoduchých změn životního stylu. Častým problémem, který těmto ženám v cestě k jejich vysněné postavě brání, je prý stres.

„Když jsme ve stresu, ať už z přílišného cvičení, rozvodu, nebo práce, vyvolává to v našem těle určité procesy, naše tělo začne panikařit. Představte si, že zabíjíte nebo utíkáte před tygrem. Vaše tělo v tu chvíli zkrátka nebude prioritizovat spalování tuků. Proč také, myslí si, že je s ním konec,“ vysvětlila specialistka.

Dále Campbell také vysvětlila, jaké procesy stres v našem těle spouští. „Všechno se "vypíná". Snižuje se produkce hormonů, trávení a další důležité funkce. Tělo se zkrátka začíná soustředit pouze na příliv cukru, tedy inzulínu, do buňek, abychom měli dostatek energie na útěk,“ dodala.

Tyto procesy poté podle výživové specialistky často vedou k inzulínové rezistenci, která následně přispívá k přibírání na váze.

Pokud tedy chcete lehce shodit přebytečná kila pouhou změnou životního stylu, je nutné se vyhnout stresovým situacím.

Zdroj: Express, Mayo Clinic

KAM DÁL: Kurkuma má podle odborníků neuvěřitelné zdravotní benefity. Jak ji správně používat?

Klíčová slova: