Jak poznat, že je váš pes nemocný? Existují na to spolehlivé triky

Problémem může být i náhlá změna hmotnosti
 

Se zvířaty je to těžké, nemohou nám říct, že je něco bolí nebo že se necítí dobře. Lze to ale spolehlivě poznat podle následujících symptomů. Některých z nich je velmi těžké si všimnout, pokud nevíte, na co dávat pozor.

Následující příznaky se vyplatí pozorně sledovat, můžete tak vašemu pejskovi zachránit život. Toto jsou ty nejjasnější z nich, příznaků, že váš domácí mazlíček trpí nějakým zdravotním neduhem, je ale mnohem více.

Zvracení a průjem

Některé ukazatele, že vašemu čtyřnohému kamarádovi není zrovna nejlépe, jsou naprosto jasné, mezi tyto sympromy patří mimo jiné také zvracení nebo průjem. 

Tyto příznaky mohou značit jak méně vážné, tak i nebezpečné zdravotní problémy. Často mohou být způsobeny bakteriálními infekcemi, spolknutím nějakého objektu, ale také pouhou změnou potravy.

Slabší nebo silnější močení

Je potřeba si dávat velký pozor ve změnách v chození "na malou". Pokud váš pes najednou potřebuje na záchod mnohem častěji, nebo si naopak nemůže dojít, může to znamenat, že má problémy s ledvinami nebo cukrovku. 

Dalším varovným signálem může být i krev v moči.

Nechuť k jídlu

Pokud váš domácí mazlíček, který se běžně nemůže dočkat své misky granulí, najednou o jídlo nejeví zájem, může to značit, že nastal nějaký problém.

Pokud si od vás nevezme ani svou oblíbenou laskominu, nejspíše je něco v nepořádku a pro jistotu byste měli navštívit veterináře. Může se jednat mimo jné i o problémy se zuby.

Hydratace

Pokud váš pejsek z ničeho nic začne pít mnohem více vody, může to značit, že je nemocný. Na pozoru se mějte, ale i pokud pije méně než obvykle, to může znamenat, že se u něj vyvinula cukrovka nebo problémy s ledvinami.

Váha

Varovným signálem by pro vás mělo být také to, pokud váš pes najednou drasticky zhubne, nebo naopak přibere.

Tyto změny mohou značit celou řadu zdravotních problémů. Pokud si takových změn u svého psa všimnete, rozhodně navštivte veterináře

Zdroj: AKC Pet Insurance

KAM DÁL: Vymyká se letošní zima normálu? Co čekat v dalších letech vysvětlil bioklimatolog Zdeněk Žalud.

Klíčová slova: