Jak sladit barvy do bytu nám poradí příroda. Nechme se inspirovat

Fialovou barvu krásně doplní žlutá - stačí malý detail
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Současným trendům v barevnosti interiérů stále vládne bílá nebo šedá. Jednoduché, poměrně strohé, minimalistické a pro někoho až neútulné prostředí, které by doma mít nechtěl. Také nemusí. Bydlení je věcí vkusu každého z nás a rozhodně není nutné podléhat katalogovým fotografiím. Ostatně i moderní interiér je možné doplnit veselými barvami. Jak je sladit?

Samozřejmě, že je možné se obrátit na odborníky, kteří se zabývají bytovým designem. Jde ale logicky o službu, která nemusí být levná, ačkoliv mnozí mohou namítat, že se investice do útulného a příjemného bydlení vyplatí. Pokud ale peníze nezbývají, není jiná možnost, než si poradit vlastní intuicí. A velmi dobrým rádcem je i příroda. 

Stačí se dívat

Jaké barvy v bytě - a nejen v bytě - je možné kombinovat tak, aby k sobě ladily? Buď je možné využít nejrůznějších schémat, která jsou snadno vyhledatelná i na internetu a jež nabízejí kombinace komplementárních (tedy doplňujících se) barev. Pokud ale chceme spoléhat spíše na přírodu a její moudrost, určitě neuděláme chybu. 

Krokusový pokoj

Má být hlavní barvou v obýváku modro-fialová? Dobře. Ale i takový interiér bude potřeba “rozbít” doplňkovou barvou, která nebude kazit dojem a bude působit příjemně. Podívejme se do přírody a zavzpomínejme - jak krásný je pohled na podvečerní modré nebe přes žluté pole - raději slunečnic než jiné plodiny.

Jak nádherný je krokus, kde fialovou barvu doplňuje žlutá… Určitě vzpomeneme na spoustu dalších květin, jejichž nafialovělým květům vévodí žlutý střed. Tyhle dvě barvy si rozhodně nepřekáží. 

Letní pohlazení i vánoční pohoda

Další dvojicí barev, která potěší oko i duši, také vychází z přírodních pravidel. Teplé pozdně jarní, letní i časně podzimní doba přinášejí kombinaci zralého ovoce ve skrytu zelených listů, rudých vlčích máků v nezralém obilí a lukách.

Červená barva se ve společnosti zelené určitě neztratí, jen se jedná o poměrně výrazné barvy, s nimiž bychom to doma neměli zbytečně přehánět, pokud se tedy nejedná o vánoční výzdobu, pojatou v honosně zdobném stylu. V tom případě se samozřejmě nikomu meze nekladou. 

Západ slunce

Také modrá a oranžová barva se spolu velmi dobře doplní. Opět se podívejme do přírody, která umí vykouzlit nádherný západ slunce právě v těchto dvou barvách. Oranžově zlaté tóny slunce, které se ztrácí za obzorem, zatímco obloha má stále ještě modrý odstín, vezme dech mnohým “divákům”. Na poušti byl asi málokdo, ale z fotografií a dokumentů ji známe všichni. Zlatý písek pod modrou oblohou je kouzelnou podívanou. Proč si tedy nevzít inspiraci právě tady? Příroda zkrátka dobře ví, co dělá. 

Všeho s mírou

I když se rozhodneme zkombinovat barvy v bytě bez pomoci specialistů, vždy je vhodné poradit se alespoň s odbornými publikacemi nebo weby, které nabídnou nespočet dalších možných variant. Vždy ale podle odborníků platí, že je barvy nutné užívat s mírou a přiměřeně.

Tam, kde si příroda může dovolit velké plochy jasných a zářivých barev, v bytě bychom se měli takového přístupu vyvarovat. Vše ale závisí jen na vkusu každého z nás. Vždyť každý byt si přizpůsobujeme právě pro svůj klid, pohodlí a pohodu. 

Klíčová slova: